RECENSIE: Jesse Malin - New York Before The War

Malin
recensie cijfer 2015-03-30 Als artiest heeft Jesse Malin altijd in de marges van de muziek geopereerd. Hij nam verscheidene albums op en speelde in verschillende bands. Desondanks is Malin geen naam geworden die volle zalen trekt. Hij speelde daarentegen wel met Bruce Springsteen op enkele evenementen en samen met verschillende muzikanten van Green Day in de band Rode Queens. Daarnaast bezit hij enkele barren en clubs in New York. New York Before The War is het meest recente soloalbum van Jesse Malin.

Het hele oeuvre van Malin schommelt ergens tussen de rootsrock en punk in; dat is ook het geval bij New York Before The War. Met zijn dreigende stemgeluid opent Malin indrukwekkend met het ijzingwekkende ‘The Dreamers’. Er speelt een piano en de gitaar galmt ver weg op de achtergrond. Het nummer ademt eenzaamheid. Verderop doet de punk wat meer zijn intrede. Tijdens ‘Boots Of Immigration’ worden de gitaren er goed ingeramd.

De rock ’n’ roll van ‘Bent Up’ staat goed overeind. Met name de honkytonkpiano en de mondharmonicasolo maken het nummer dansbaar. Het echte hoogtepunt is echter ‘She’s So Dangerous’. Waar de stem van Jesse Malin nergens indruk weet te maken, klinkt hij hier plotseling als Michael Stipe van R.E.M. Langzaam bouwt het ritme zich op en Jesse Malin grijpt de luisteraar bij zijn keel.

Op New York Before The War brengt Jesse Malin een mix van rock, punk en singer-songwriter. De nummers zijn allemaal dik in orde, maar Malin levert geen bruisende plaat af. Zijn stem maakt slechts op een nummer diepe indruk, de nummers beklijven nergens en geen enkele tekst is van extreem hoog niveau. Dat maakt New York Before The War niet onaangenaam om naar te luisteren, maar als je in de stemming bent voor dit genre ben je echter sneller geneigd om naar een van de voorbeelden van Jesse Malin te grijpen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Jesse Malin Label:One Little Indian Ltd
Cover Noveller - Fantastic Planet

Noveller - Fantastic Planet Noveller is het soloproject van de Amerikaanse gitariste en filmmaakster...

Cover Black Yaya - Black Yaya

Black Yaya - Black Yaya Hoewel de naam Black Yaya misschien geen belletje doet rinkelen, is de man...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT