RECENSIE: The Decemberists - What A Terrible World, What A Beautiful World

Decemberists
recensie cijfer 2015-01-29 Na de tournee bij het album The King Is Dead kondigde zanger/gitarist Colin Meloy aan dat The Decemberists een paar jaar pauze zou nemen. Hierdoor hebben we maar liefst vier jaar moeten wachten op What A Terrible World, What A Beautiful World, het zevende studioalbum van de indie-folkrockband uit Portland, Oregon. In vier jaar tijd kan er veel veranderen, zeker in de muziekindustrie. Het is lang genoeg voor bands en zelfs hele genres om op te komen en weer naar de achtergrond te verdwijnen. Gelukkig is er bij The Decemberists weinig veranderd. De band maakt nog steeds uitstekende liedjes met een veelal melancholieke ondertoon.

De albumtitel, What A Terrible World, What A Beautiful World, komt uit het nummer ‘12/17/12’. Dit nummer gaat over de schietpartij op Sandy Hook Elementary School en Meloy bezingt in het nummer zijn conflicterende gevoelens over deze gebeurtenis en zijn gelukkige gezinsleven.

In de openingstrack ‘The Singer Addresses His Audience’ doet Meloy inderdaad precies wat de titel al doet vermoeden. Hij zingt dat hij begrijpt dat de fans het liefst willen dat de band nooit verandert, maar dat ze soms wel moeten. Daarnaast maakt hij wat opmerkingen over commercials waarin de band optrad. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel ironie er in de tekst zit. Heeft Meloy echt last van de eisen en verwachtingen van de oudste fans of valt het allemaal wel mee? Hoe dan ook, de band verpakt het allemaal in een mooie song die rustig begint en opbouwt naar een stevig eind.

‘Cavalry Captain’ is een stuk lichter van toon doet sterk denken aan de oudere platen van The Decemberists. Het nummer heeft een heerlijke melodie, die zich makkelijk in je hoofd nestelt. Ook nummers als ‘Make You Better’, ‘Lake Song’, ‘Till The Water Is All Long Gone’ en ‘The Wrong Year’ zijn typische Decemberists-nummers.

‘Anti-Summersong’, een nummer met een duidelijke country-feel, verwijst naar ‘Summersong’, een nummer van het album The Crane Wife. In ‘Carolina Low’ horen we Colin Meloy op zijn meest melancholiek. Deze song voelt heel oud aan en doet sterk denken aan hymnes als ‘Wayfaring Stranger’. Afsluiter ‘A Beginning Song’ heeft een lekker stevig, bombastisch laatste gedeelte. Als dit nummer is afgelopen wil je de cd meteen nog een keer horen.

Het allermooiste nummer op What A Terrible World, What A Beautiful World is ‘Mistral’. Vooral de zangmelodie in het couplet van deze song is werkelijk prachtig. ‘Mistral’ kan zich meten met het allerbeste werk van The Decemberists.

We hebben er vier jaar op moeten wachten, maar What A Terrible World, What A Beautiful World is een uitstekende plaat met veel goede song en slechts een paar mindere broeders (‘Philomena’, ‘Better Not Wake The Baby’). Het album haalt het niet bij Picaresque en The Crane Wife, maar doet niet onder voor de andere platen uit het oeuvre van de band.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Decemberists Label:Capitol Records
Cover Che Sudaka - Hoy

Che Sudaka - HoyDe bandleden van Che Sudaka kwamen elkaar jaren geleden tegen in Barcelona,...

Cover Atari Teenage Riot - Reset

Atari Teenage Riot - Reset Het leven is een spel zonder enige kans om te winnen. Zo benadert de ultieme...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT