RECENSIE: The Decemberists - We All Raise Our Voices to the Air

Cover The Decemberists - We All Raise Our Voices to the Air
recensie cijfer 2012-04-09 Begin 2011 verschijnt het uitstekende album The King Is Dead en daarna gaat indie-folkrockband The Decemberists uitgebreid op tournee. Hierbij wordt in maart 2011 ook de Amsterdamse Paradiso aangedaan. Later toert de band door Noord-Amerika en tijdens deze tournee worden op verschillende locaties opnamen gemaakt. De beste van deze opnamen zijn nu uitgebracht op We All Raise Our Voices To The Air, het eerste officiële live-album van The Decemberists.

The King Is Dead is uiteraard het best vertegenwoordigd op We All Raise Our Voices To The Air, maar ook alle andere studioalbums en de debuut EP 5 Songs komen aan bod. Van The King Is Dead komen zeven songs voorbij, waaronder ‘Calamity Song’, ‘Rox In The Box’, ‘This Is Why We Fight’ en het sterke ‘ Down By The Water’. Van de overige albums komt Picaresque er met vier songs het best vanaf. Onder andere ‘We Both Go Down Together’ en ‘The Infanta’ komen voorbij. Uit deze laatste song komt ook de albumtitel We All Raise Our Voices To The Air. Ook ‘The Mariner’s Revenge Song’, één van de hoogtepunten op dit live-album, komt van Picaresque. Opvallend afwezig is overigens ‘16 Military Wives’. Dit nummer is een vaste waarde in de liveset van The Decemberists en het is eigenlijk een beetje raar dat het hier ontbreekt.

Andere uitschieters, naast ‘The Mariner’s Revenge Song’, zijn onder andere ‘Billy Liar’, het tot een zinderend slotstuk uitgebouwde ‘I Was Meant For The Stage’ en ‘O Valencia’. Deze laatste song wordt gecombineerd met ‘Dracula’s Daughter’, volgens bandleider Colin Meloy zelf het slechtste nummer dat hij ooit schreef. Of dit zo is, laten we in het midden, maar de combinatie met het geweldige ‘O Valencia’ werkt erg goed.

We All Raise Our Voices To The Air vormt een mooi overzicht van het oeuvre van The Decemberists en laat daarnaast horen waarom de band uit Portland zo’n goede live-reputatie heeft. Op zich voegen de meeste live-uitvoeringen niet heel veel toe aan de studioversies, maar ze staan als een huis. Wel een duidelijke verbetering is dat de drie delen van ‘The Crane Wife’ hier in de juiste volgorde worden uitgevoerd, dit in tegenstelling tot op het gelijknamige album. Daarnaast is het positief dat Meloy’s interactie met het publiek niet helemaal is weggelaten, maar wel beperkt is gehouden. Hierdoor gaan de praatjes bij herhaaldelijke beluistering niet tegenstaan. We All Raise Our Voices To The Air is een must-have voor de fans en tevens een mooie introductie voor de nieuwkomers.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Decemberists Label:Konkurrent
Cover Nadeah - Venus Gets Even

Nadeah - Venus Gets EvenDe Australische blondine Nadéah Miranda verhuist van Engeland naar Parijs...

Cover Kiss The Anus Of A Black Cat - Weltuntergangsstimmung

Kiss The Anus Of A Black Cat - Weltuntergangsstimmung Niet dat hij z’n (al dan niet met drone -invloeden doorspekte) folk-geluid...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT