RECENSIE: Gregory Porter - Issues Of life - Features And Remixes

Porter
recensie cijfer 2015-01-10 Gregory Porter heeft zijn zaakjes goed op orde. Met zijn eerste twee albums vestigde hij zijn naam, waarna Blue Note hem binnen wist te hengelen. Het vorig jaar op het befaamde jazzlabel uitgebrachte Liquid Spirit was een volgend succesvol hoofdstuk in de carrière van Porter. Het voormalige label van de Amerikaanse jazzartiest is zijn potentieel niet vergeten. Hoewel Porter op zijn eigen website niets meldt over Issues Of Life (Features And Remixes) en dus niet achter de release lijkt te staan, is het album geen overbodig schijfje.

Het begin is zelfs fantastisch. De in 1958 door Bobby Timmons geschreven hardbopkraker ‘Moanin’ spettert van begin tot eind. Een doordenderende bas zet de begeleidingsband op het juiste spoor. Ondanks het frivole gesoleer is de tekst allerminst rooskleurig: “Cause of all the trouble I’ve seen, life’s a losing gamble to me.” Hier is Porter op de toppen van zijn kunnen, waarbij hij zich zelfs waagt aan scatten.

Een aantal nummers is het resultaat van een samenwerking tussen Porter en saxofonist David Murray. Zowel ‘Be My Monster Love’ als ‘About The Children’ vallen negatief op, omdat er een onplezierige spanning heerst tussen zang en muziek. Soms passen een fantastische stem en een sterke band, die David Murray Infinity Quartet hier bewijst te zijn, eenmaal niet bij elkaar. Ondanks zijn bereik heeft Porter hoorbaar zijn best moeten doen om alles enigszins samen te laten vallen.

Een tweetal elektronische interpretaties breken de sfeer en blinken sowieso niet uit qua inventiviteit. De betere momenten zijn de nummers met Zbonics, een onder leiding van drummer Zak Najor opererend collectief. Soul en jazz vallen samen in nummers als ‘Issues Of Life’ en ‘Just In Time’. Laatstgenoemde zit qua passie op het niveau van D’Angelo. Ieder album dat nummers bevat waarvan dit gezegd kan worden, heeft bestaansrecht. Een ijzersterke cover, het met geluiden van een ruisende wind omgeven ‘Song Of The Wind’, bevestigt nog maar eens dat Blue Note in zijn handen mag knijpen met een talent als Porter.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Gregory Porter Label:Membran
Cover Tommy Moustache - Tommy Moustache

Tommy Moustache - Tommy MoustacheDe avonturen van het verzinsel Tommy Moustache zijn net zo knotsgek als de...

Cover Serengeti - Kenny Dennis III

Serengeti - Kenny Dennis III Kenny Dennis is er weer. Na de geslaagde samenwerking met Sufjan Stevens en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT