RECENSIE: C-Mon & Kypski - Where the Wild Things Are

C-Mon & Kypski - Where The Wild Things
recensie cijfer 2006-10-17 C-Mon & Kypski zijn hedentendage een vier-koppige band. Dit komt met name de variatie ten goede. Was debuutalbum Vinyl Voodoo nog een vrij rustige, jazzy dj-plaat, opvolger Static Traveller blonk al uit in variatie. De cd bevatte bovendien twee nummers met een enorme hitpotentie (The Evil Needle en Shitty Bum), maar TMF en MTV wilden de singles maar weinig uitzenden, wat de hitpotentie dan ook behoorlijk deed dalen.

Voor het derde album, Where The Wild Things Are, hebben de twee Utrechtse DJ’s een hele rits gastartiesten uitgenodigd, wat wederom een extra toename betekend in de variatie. Ik noem de rock van Voicst, de Oost-Europese klanken van de Amsterdam Klezmer Band, de lichte hiphop van Pete Philly, de jazz van New Cool Collectives Benjamin Herman en de zwaardere hiphop van Sadat X. Het lijkt er bovendien op, dat C-Mon & Kypski zich ondergeschikt maken aan de gastartiesten. Eyes on the Road, bijvoorbeeld, is toch vooral een nummer van Voicst met een C-Mon & Kypski ondertoon. Een snelle, Britpop-achtige song, met hiphopinvloeden die duidelijk uit de draaitafels van C-Mon & Kypski komen. Circus C-Mon & Kypski zou zó in het oeuvre van de Amsterdam Klezmer Band passen, maar ook hier is het “handschrift” van C-Mon & Kypski duidelijk waarneembaar. En fan van Pete Philly en Perquisite? Dan vind je Make My Day ongetwijfeld geweldig. Pete Philly vermaakt zich er in ieder geval prima mee, zo te horen.

Het nadeel van deze gastmuzikanten is echter, dat de nummers van C-Mon & Kypski zelf wat ondergesneeuwd dreigen te worden. Hier hebben ze toch wat slims op bedacht. De nummers met gastmuzikanten staan voornamelijk in het begin van de cd. Nummer 8 t/m 11 zijn echte C-Mon & Kypski nummers, vol hiphopbeats, scretches, samples en drum ’n bass. Vooral Chemical Mixture en Wildfire zijn weergaloze nummers. Het zorgt ervoor dat de tweede helft van de cd net zo enerverend is als het begin, maar toch heel eh… anders.

C-Mon & Kypski hebben met Where The Wild Things Are een uitstekend derde album afgeleverd. Net als op Static Traveller, staan ook op Where The Wild Things Are enkele nummers met een behoorlijke hitpotentie. Hopelijk gaat het met dit album dan ook echt lukken; Het zou de kwaliteitsarme Nederlandse popmuziek een flinke opsteker kunnen geven en bovendien de weg vrij maken voor meerdere genres.
Recensent:Steven van Beek Artiest:C-Mon & Kypski Label:Jammm Brand Entertainment
Iron Maiden A Matter of Life and Death

Iron Maiden - A Matter of Life and DeathOnlangs recenseerde ik hier op Festivalinfo het nieuwe album van Slayer. In...

Evanescence - TheOpen Door

Evanescence - The Open Door In 2003 bracht de uit Little Rock, Arkansas afkomstige band Evanescence de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT