RECENSIE: Boemklatsch - Mixing in Action

Boemklatsch - Mixing in Action
recensie cijfer 2008-09-03 Zoals vele collectieven, kent ook Boemklatsch haar (succes)verhaal. Boemklatsch begon in 2001 op een boot. Voor 20 euro mocht je op deze boot aanwezig zijn en kon je de hele avond gratis drinken en luisteren naar hiphop. Oorspronkelijk begon Boemklatsch als hiphopcrew (bestaande uit dj’s Mike Mago, Illvester en $jammie the Money) en deze crew had als doel de kwalitatieve hiphop terug te brengen. Hiphopconcerten in de Utrechtse Ekko werden doorgaans mede door Boemklatsch georganiseerd en niet veel later organiseerde het collectief ook feesten in Tivoli. Dankzij Boemklatsch groeide bijvoorbeeld C-Mon & Kypski uit tot een graag geziene gast door geheel Nederland en ook Nobody Beats the Drums komt hieruit voort.

In 2005 bereidde het collectief uit naar bijvoorbeeld Bitterzoet te Amsterdam en ook de stijl werd verruimd. Hiphop is immers een groeiend en uitdijend genre en Boemklatsch verscherpte vooral de randjes. Het belangrijkste element is de mogelijkheid om te feesten en het dak eraf te spelen. Boemklatsch staat haast garant voor een bewegelijk avondje.

Goed, genoeg reclame en genoeg superlatieven. Sinds half augustus heeft Boemklatsch via het Jammm-label een heuse cd uitgebracht, Mixing in Action. Een cd met liefst 28 nummers, die de dj’s van Boemklatsch netjes aan elkaar gemixt hebben. Het album luistert wat monotoom aan, met hier en daar zeer zeker een hoogtepunt en, jawel, een absoluut dieptepunt. Want ‘Goudlokje’, een nummer in samenwerking met The Bimbo’s, is om te huilen zo slecht. “Ze is een coole chicka en iedereen wil met haar op de picca” en gelijksoortige rijmpjes leidt tot heftige protesten in het halfdode poëtisch hart van ondergetekende en is eigenlijk gewoon ronduit genant.

Maar gelukkig valt er ook genoeg te genieten. De Nobody Beats the Drums-remix van C-Mon & Kypski’s ‘Bumpy Road’ is redelijk goed gelukt en als Faberyayo van De Jeugd van Tegenwoordig meedoet (‘Spikkeltjes’), dan klínkt het ook als De Jeugd. Ook The Streets, Bonde Do Role en Cassius worden door de mangel gehaald, maar Boemklatsch blijft over het algemeen bij haar leest: Electro met hiphoprandjes en –samples zijn immers ingrediënten welke ruim voldoende afwisseling kennen. Aan te raden om op te zetten als je je huis schoon maakt!
Recensent:Steven van Beek Artiest:Boemklatsch Label:Jammm Brand Entertainment
C-Mon & Kypski - Jazz Compilatie

C-Mon & Kypski - The Complete Jazz CompilationEen kleine twee jaar geleden ontving ik Where The Wild Things Are ( hier...

Ripsaw – Skullbashing Battles

Ripsaw - Skullbashing Battles Met de kwaliteit van de metal is het in Nederland nog niet zo slecht gesteld....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT