RECENSIE: Ricardo Lemvo & Macina Loca - La Rumba SoYo

Lemvo
recensie cijfer 2014-09-18 Ricordo Lemvo is een echte wereldburger. Geboren in Angola en opgegroeid in Congo, werd hij al op jonge leeftijd gefascineerd door de Cubaanse salsa. Inmiddels woont de zanger in Los Angeles en nam hij samen met zijn band Makina Loca de cd La Rumba SoYo op. Een plaat met een grote rol voor de rumba. Dit genre is de Afrikaanse interpretatie van de Cubaanse salsa. De swingende latin ritmes zijn bekend; deze worden bij de rumba allen gekenmerkt door een grote nadruk op Afrikaanse drumritmes. Ricardo vult dit geluid nog aan met een accordeonist in zijn band. Deze krijgt regelmatig de ruimte om in de voorgrond van de nummers te treden.

La Rumba SoYo is een swingend geheel geworden. Moeiteloos komen de verscheidene werelddelen samen in steengoede latin. Waar openingstrack ‘Santo antonio Do Zaire’ nog een standaard latin geluid heeft en ‘Dikulusu’ erg lijkt op de rumba interpretatie van de Angoolse artiest Bonga, gaat het dansfeest los vanaf ‘Rumba SoYo’. Ricorde zweept het ritme fantastisch op. Dit is mede te danken aan het swingende koortje en een jengelende Afrikaanse gitaar. De blazerssectie knalt precies op de juiste momenten en geeft het nummer zo een vleugje Afrobeat mee.

Voor de rest van de cd is zitten onmogelijk. Alleen tijdens het melancholische ‘Simone CM’ komen de benen even tot rust. Ook hier zijn de accordeon en blazerssectie actief. Het tempo is naar beneden geschroefd en daarmee stemt het nummer melancholisch naar zomerse vakanties.

Met La Rumba SoYo brengt Ricardo Lemvo een sprankelende plaat. De zanger mengt op voortreffelijke wijze Cubaanse ritmes met zijn Afrikaanse roots. Daarbij blijft de cd een eigentijds geluid houden. Het swingende feestje dat La Rumba SoYo heet brengt een hete nazomer naar Nederland!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Ricardo Lemvo & Macina Loca Label:Munich Records
Cover Grave Digger - Return Of The Reaper

Grave Digger - Return Of The ReaperAls er een genre is waarin een formatie nog sneller van leden kan wisselen...

Cover Thousand Foot Krutch - Oxygen: Inhale

Thousand Foot Krutch - Oxygen: Inhale Er zijn niet al te veel bands die het presteren om zeventien jaar bij elkaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT