RECENSIE: De Keefmen - Reflection Of Mind

Keefmen
recensie cijfer 2014-06-11 “Give me two minutes of your time / That’s all I need,” zingt Henri Sulmann, zanger van De Keefmen in ‘The Clock’. Ware woorden: de Drentse rockers weten met slechts twee nummers op Reflection Of Mind de drie minuten te halen. Waarom zou je ook moeilijk doen, als je boodschap makkelijk in zulke compacte, catchy rockliedjes past?

De Keefmen ontstond begin 2008, toen drie overgebleven leden van het opgeheven The Miracle Men besloten samen verder te gaan. De sound van de songs op Reflection Of Mind is echter duidelijk gebaseerd op een ander decennium. Alles aan De Keefmen’s tweede plaat ademt namelijk sixties: van het orgeltje in de intro van openingstrack ‘Feel So Lonely’ tot het Byrds-achtige gitaargeluid van afsluiter ‘Dreamin’ About A Tomorrow’. Ook de songteksten zijn ouderwets simpel. Met liedjes over de liefde (soms een gebroken hart, dan weer betoverd door ene ‘Louise’) begeeft de groep zich op bekend terrein. Zelfs de hoes, een tekening van de drie bandleden, oogt als een eerbetoon aan de psychedelische jaren zestig.

Toch klinken er op Reflection Of Mind ook andere invloeden door. De formatie uit Klazienaveen is niet bang om af en toe flink gas bij te geven, zoals op het stevige ‘Crawlin’’. Sulmann’s scherpe stem en rauwe gitaarsound geven de plaat een aardige dosis garagerock mee. Door deze combinatie van stijlen klinken de nummers krachtig en energiek.

De groep weigert dan ook rustig aan te doen. Reflection Of Mind presenteert uptempo, prima meezingbare rockliedjes. Die scherpe, korte songs zijn duidelijk de kracht van De Keefmen: een gevoelige ballad zou een ongeloofwaardige stijlbreuk betekenen. En met een speelduur van een half uurtje krijgt het album gelukkig amper de kans om te gaan vervelen. Reflection Of Mind stopt precies op het juiste moment. Twaalf nummers, “that’s all I need,” moet Sulmann gedacht hebben.
Recensent:Joey Huisman Artiest:De Keefmen Label:Eigen Beheer
Cover Damon Albarn - Everyday Robots

Damon Albarn - Everyday RobotsHet bekendst is hij als zanger van Blur en als muzikaal brein achter de...

Cover Moby - Almost Home, Live In The Fonda

Moby - Almost Home, Live In The Fonda Vorig jaar bracht dance-legende Moby zijn elfde album Innocents uit. Voor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT