RECENSIE: Tobacco - Ultima II Massage

Tobacco
recensie cijfer 2014-07-30 Hard en vreemd, maar wel lekker, dat is het. Thomas Fec, beter bekend als Tobacco, frontman van de Amerikaanse band Black Moth Super Rainbow, bewijst al jaren een van de pioniers te zijn op het gebied van elektronische muziek. Ultima II Massage is zijn derde solo album.

Tobacco, zoals de man zichzelf noemt, is een naam die beter aansluit bij de muziek dan dat je zou verwachten. "a character that freaked me out as a kid, the Tobacco Man,", antwoordde Thomas Fec op de vraag wie of wat Tobacco nu precies is; een karakter uit de film Redneck Zombies. De hele plaat klinkt als de soundtrack van een horror film, door dat constante opgejaagde gevoel en de duistere klanken.

Je moet er van houden, de muziek die de Amerikaan maakt. Het is alles behalve toegankelijk en het luistert zeker niet lekker weg. Verwacht geen mooie liedjes, nee dit is echt Electro in zijn puurste vorm. Veel van de zang is bewerkt en klinkt voornamelijk als zingende robots. Sterker nog, je gaat bijna geloven dat als robots een plaat zouden maken, dit het zou worden. En ja, dat is een compliment.

Toch, op een track als ‘Eruption’ is duidelijk een akoestische gitaar te horen en kun je zelfs een mooie melodielijn ontdekken in de zang. Die afwisseling is fijn. Soms doet het zelfs een beetje denken aan de Nederlands band Knobsticker. Zoek maar eens op.

Als luisteraar krijg je zeker waar voor je geld. Waar de trend is dat albums steeds korter worden, denk aan negen of tien liedjes, krijg je bij Tobacco maar liefst zeventien liedjes. Voor de fans natuurlijk een fijne gedachte, maar voor de recreatieve luisteraar is het wel een erg lange zit en verlies je na een tijdje gemakkelijk de aandacht.

Al met al is Tobacco erin geslaagd wederom een prima album te maken. Je moet er van houden, dat wel, maar geef het een kans. De hoeveelheid tracks maken het wat langdradig, maar gedoseerd (bijvoorbeeld liedje voor liedje)is het prima te doen.
Recensent:Dennis Jansen Artiest:Tobacco Label:Konkurrent
Cover Elle Bandita - Elle Bandita

Elle Bandita - Elle BanditaOoit zat Ryanne van Dorst, alias Elle Bandita , in de meidenrockband Bad...

Cover Chad VanGaalen - Shrink Dust

Chad VanGaalen - Shrink Dust Chad Vangaalen is een veelzijdige kunstenaar uit Canada. Naast zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT