RECENSIE: Wild Beasts - Present Tense

Wild Beasts
recensie cijfer 2014-04-16 Een nieuwe Wild Beasts blijkt steevast weer iets om naar uit te kijken. Het synthpop-gezelschap met een verfijnd gevoel voor dramatiek staat al sinds debuutplaat Limbo, Panto garant voor onbetwiste kwaliteit en zet die traditie ook met hun vierde plaat gestaag voort. Zonder grote koerswijzigingen weet Wild Beasts zichzelf namelijk opnieuw op subtiele wijze te vernieuwen. Voor de fans en critici is het vervolgens de vraag of het nieuwe album kan tippen aan het memorabele Two Dancers. De subtiliteit en non-conventionaliteit die dat album kenmerkten zijn minder van toepassing op Present Tense, maar in plaats daarvan komt Wild Beasts op haar laatste langspeler met hele andere dingen op de proppen.

Present Tense ligt qua sound grotendeels in lijn met wat de band op voorganger Smother liet horen. In vergelijking met dat album zijn de nummers echter minder ingetogen, oftewel: meeslepender en een tikkeltje dramatischer. Vooral de vroegere subtiliteit lijkt echter het kind van de rekening te zijn geworden. De meer basale, maar ontzettend verslavende, synthesizer-beats nemen ditmaal namelijk nog nadrukkelijker het gewicht van de songs op zich. Een direct gevolg daarvan is dat de nummers hun schoonheid sneller prijs lijken te geven. Ze komen sneller ter zake waardoor ze je vrijwel direct bij je strot weten te grijpen. Het belangrijkste verschil is dan misschien ook wel dat het album door die directheid vol staat met nummers die al bij hun eerste luisterbeurt weten te overtuigen.

Het openingsnummer ‘Wanderlust’maakt grote indruk met haar dwingende percussie, spannende synthesizerklanken en bedwelmende vocalen van zanger Hayden Thorpe, die zijn hoge vocalen gedurende de meeste nummers opnieuw prachtig afwisselt met de lagere vocalen van collegaTom Fleming. Het drieluik bestaande uit ‘Nature Boy’, ‘Sweet Spot’ en het heerlijke 'Mecca' zijn uit hetzelfde hout gesneden en bevatten net zulke heerlijke melodieën. De nummers met een iets ingetogener karakter worden vertegenwoordigd door ‘New Life’ en ‘Pregnant Pause’ terwijl aanstekelijkheid hoogtij viert op het korte 'A Simple Beautiful Truth'. Ook afsluiter ‘Palace’ is de moeite meer dan waard. Tevens vermeldenswaardig is het optreden van drummer Chris Talbot die de tracks met diens uiteenlopende percussie-elementen wederom een opmerkelijk verfrissend smaakje weet te geven.

Present Tense is het album van een formatie die zich door de jaren heen steeds op subtiele wijze heeft weten te vernieuwen. Kleine aanpassingen in het geluid zorgen ervoor dat het compositorisch wellicht een heel klein beetje conventioneler klinkt, maar dat ondervangt de band ruimschoots met doeltreffende songs met een werkelijk prachtige dramatiek. Het staat dan ook buiten kijf dat Wild Beasts haar kwaliteitsgarantie ook op haar vierde album met verve heeft weten te waarborgen en plots zelfs toegankelijker klinkt dan ooit tevoren. Één ding is zeker: de eindejaarslijstje hebben er een geduchte kandidaat bij. Prachtig album.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Wild Beasts Label:Domino Records
Cover Nothing - Guilty Of Everything

Nothing - Guilty of EverythingNet als Earache beperkt Relapse zich ook al lang niet meer tot het enkel...

Cover Sylvan Esso - Sylvan Esso

Sylvan Esso - Sylvan Esso Soms krijg je als recensent een album waarvan je na twee keer luisteren geen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT