RECENSIE: The Crookes - Chasing After Ghosts

The Crookes – Chasing After Ghosts
recensie cijfer 2011-03-22 Een tijdje geleden scoorden The Crookes een klein hitje met ‘Backstreet Lovers’, een zeer aanstekelijk liedje, ergens tussen The Smiths en The Housemartins. De rest van het materiaal op de bijbehorende EP Dreams Of Another Day was helaas net een stukje minder, maar zeker niet slecht.

Na Dreams Of Another Day komen The Crookes nu met een volledig album, getiteld Chasing After Ghosts. Vreemd genoeg staat ‘Backstreet Lovers’ niet op dit album. Enerzijds is dit te prijzen omdat de band blijkbaar niet op het succes van die ene song wil blijven teren, maar anderzijds is het misschien niet zo slim. Potentiële kopers zouden het album zo maar eens kunnen laten liggen, omdat het hitje ontbreekt. Ook de zes overige tracks op de EP worden niet gerecycled, dus Chasing After Ghosts bevat elf gloednieuwe songs.

De muziek op Chasing After Ghosts ligt in het verlengde van die op Dreams Of Another Day. Veel catchy popliedjes met duidelijke invloeden van The Smiths en The Housemartins en, vooruit, Belle And Sebastian. Net als bij deze bands hebben de meeste songs wel een bitterzoete ondertoon. Voor de teksten heeft de band zich laten beïnvloeden door het zogenaamde “kitchen sink realism”. Deze culturele stroming uit het Engeland van de jaren ’50 en ’60 stelde de arbeidersklasse centraal en dan met name de “angry young man”.

Helaas staat op Chasing After Ghosts geen enkel liedje van het niveau van ‘Backstreet Lovers’, maar het gemiddelde niveau van de songs is hoger dan op Dreams Of Another Day. Wel zijn The Crookes op hun best als ze uptempo nummers maken. Tragere songs als ‘The Crookes Laundry Murder 1922’ en ‘Youth’ zijn toch net wat minder.

De hoogtepunten op Chasing After Ghosts zijn dus de catchy uptempo songs. Zo is bijvoorbeeld de rockige opener ‘Godless Girl’ erg goed, net als het wat meer poppy ‘Chorus Of Fools’. Ook ‘Bright Young Things’ en ‘I Remember Moonlight’ zijn leuk en hetzelfde geldt voor het vrolijke ‘Bloodshot Days’.

Natuurlijk is het allemaal niet nieuw of origineel wat The Crookes doen, maar de band schrijft bij vlagen erg lekkere liedjes en daardoor is Chasing After Ghosts een prima popplaat.


Eerdere recensies van The Crookes:
- 21-10-2010: Dreams of Another Day.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Crookes Label:Fierce panda
Kevin Costner and Modern West - Untold Truths & Turn it On

Kevin Costner and Modern West - Untold Truths & Turn it On Kevin Costner and Modern West is de band rondom de Amerikaanse...

[various artists] – [Keizersnede]

Various - Keizersnede Stichting Promotie Amateurmuziek Nijmegen (PAN) verzorgt onder de naam PROEF!...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT