RECENSIE: Wooden Wand - Farmer`s Corner

WW
recensie cijfer 2014-05-08 James Jackson Toth blijft een druk baasje. Na de twee albums van vorig jaar is Farmer’s Corner de volgende toevoeging aan zijn enorme releaselijst. De plaat ligt in het verlengde van het eveneens onder de naam Wooden Wand uitgebrachte Blood Oaths Of The New Blues, één van de hoogtepunten uit zijn carrière. Folk, americana en country vormen wederom de belangrijkste ingrediënten. Toth heeft echter ook enkele veranderingen doorgevoerd. Hij nam nummers op wanneer hij daar zin in had, op verschillende plekken in verschillende studio’s. Een praktisch gevolg daarvan was dat hij voor het eerst zelf als producer optrad.

De nieuwe aanpak heeft, ondanks de mineurstemming van enkele nummers, tot een sprankelend vervolg op Blood Oaths Of The New Blues geleid. Op verschillende data en in verschillende omgevingen opnemen zorgt als vanzelf voor variatie. ‘Adie’ is een stevige rootsrocker, gecomponeerd met een ogenschijnlijk simpele riff. Een scheurende gitaarsolo maakt het af. Deze uitspatting vindt zijn tegenhanger in het gangbare, licht melancholische ‘Alpha Dawn’.

‘Uneasy Peace’ is het eerste nummer waarin Toth de diepte opzoekt. “I’ve reached an uneasy peace”, zingt hij ter introductie. De begeleiding op akoestische gitaar is simpel, maar William Tyler, ook actief in Lambchop en Silver Jews, creëert spanning. Met schelle gitaarklanken geeft hij een moderne twist aan een liedje dat anders ook vijftig jaar geleden gemaakt had kunnen zijn. De tegenstrijdigheid in gitaarspel komt terug in de tekst: “You’ve always been cryptic, but this is ridiculous”.

Zoals het een folkartiest betaamt, schrijft Toth ook teksten met een boodschap. Die van ‘Sinking Feelings’ is niet ingewikkeld: sta positief in het leven. Het voor Wooden Wand begrippen uptempo nummer zorgt mede door de mondharmonica voor een licht moment. Dat wil niet zeggen dat Farmer’s Corner ook maar een moment zwaar aandoet. Toth brengt je voor vijftig minuten naar de andere kant van de Atlantische Oceaan en blijkt wederom een uitstekende gids door het Amerikaanse muzieklandschap te zijn.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Wooden Wand Label:Fire Records
Cover Mad About Mountains - Harlaz

Mad About Mountains - HarlazWat een autoritje naar Italië al niet teweeg kan brengen. Het bracht de...

Cover Howler - World Of Joy

Howler - World Of Joy Als een band ruim een jaar langer doet over het maken van een album kan dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT