RECENSIE: Joe Driscoll & Sekou Kouyate - Faya

Faya
recensie cijfer 2014-03-28 Op Faya brengen Joe Driscoll en Sekou Kouyate het beste van twee werelden samen. Joe Driscoll is een Amerikaanse beatboxer die in een hiphopversie van de one-man-band de wereld afreist. Sekou Kouyate, is een Koraspeler uit Guinea. Hij speelde al in de band van Ba Cissoko en bespeelt als een moderne Jimi Hendrix het Afrikaanse instrument.

Op Faya vloeien de verschillende achtergronden van beide heren op perfecte wijze samen. Dat levert een aangenaam geluid op dat het midden houdt tussen wereldmuziek, hiphop en folk. Een spectrum waar ook mannen als Wyclef Jean, Blitz the Ambassador en Akua Naru zich bevinden. Het is daarbij ontzettend aangenaam dat Joe en Sekou een duidelijk rol hebben weggelegd voor de traditionele Kora.

Hoogtepunten vormen daarbij ‘Ghetto Many’ en ‘Birnakely’. Het eerstgenoemde is een prachtig Afrikaans nummer. De stem van Sekou galmt in de stijl van de groten van het Afrikaanse continent. Halverwege komt Joe erin met een fantastische rap. Hij voelt het ritme goed aan en gaat langzaam over op een gezongen reggaeritme. Tijdens ‘Birnakely’ gaan de beatboxkunsten van Driscoll samen met het koraspel van Kouyate. Ook bijzonder fraai is het meer traditionele ‘Zion’. Hier is Sekou aangevuld met enkele achtergrondzangers en dat maakt het een prachtig Afrikaans lied.

Met Faya maken Joe Driscoll en Sekou Kouyate een heerlijke plaat. Op zeer sterke wijze gaan hiphop en traditionele afrikaanse muziek samen. Daarmee vullen de heren een groeiende trend aan waarin Afrikaanse artiesten samenwerken met hedendaagse pop muzikanten. Het is daarbij fijn dat dit duo gekozen heeft om de nadruk op de Afrikaanse ritmes te leggen. Bovenal bewijst Joe Driscoll zich als een voortreffelijke rapper en toont Sekou Kouyate aan afwisselend vredig en knallend de kora te kunnen bespelen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Joe Driscoll & Sekou Kouyate Label:Munich Records
Cover Highasakite - Silent Treatment

Highasakite - Silent TreatmentHet Noorse viertal Highasakite staat al op nummer één in hun thuisland. Nu...

Cover Various - Songs For Slim

Various - Songs For Slim Nadat de Replacements ophielden te bestaan in 1991, maakte gitarist Slim...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT