RECENSIE: Paul Armfield - Up Here

Armfield
recensie cijfer 2014-03-26 Muzikale duizendpoot Paul Armfield had al een rijke geschiedenis achter zich, voordat hijzelf überhaupt een debuutplaat had uitgebracht. Hij speelde jaren de bas in bands in de meest uiteenlopende stijlen en dat doet hij nog tot de dag van vandaag. Naast bas bespeeld de brit ook de zingende zaag. Behalve all-round sessiemuzikant was Armfield ook jaren boekwinkeleigenaar. Begin jaren 2000 begon hij zijn eerste eigen liedjes neer te pennen. Die songs bleven niet onopgemerkt en al snel had een label interesse. In 2003 verscheen dan ook zijn eerste solo-album: Songs Without Words.

Zijn eerste album leverde hem vergelijkingen met Nick Drake en Nick Cave op. Zijn muziek werd bestempeld als Folk Noir. Hij werd geroemd om zijn melancholische, poëtische teksten, alsmede zijn uitvoeringen van de chansons van Brel. Hij speelde onder andere in het voorprogramma van Lambchop en speelde in diverse bezettingen.
Na dik tien jaar ervaring als singer-songwriter, en minstens dubbel zoveel jaren ervaring als muzikant, verschijnt Up Here; een verzameling sfeervolle en eigenzinnige songs.

Opener 'Shhh' begint met Oosterse klanken en een tot stilte manende Armfield. Het is niet echt een song te noemen, eerder een poging een bepaalde sfeer neer te zetten. De vlakke song 'The Morning After the Storm' is een kabbelend niemendalletje. Het melodieuze countryliedje 'Migration', inclusief fijne strijkers en slide gitaar, is vervolgens het eerste echt goede nummer op de plaat. De rest van het album is ook uiterst wisselvallig te noemen. Waar het begin en middengedeelte vlakke en kitscherige nummers heeft, valt er hier en daar ook een geslaagde song te ontdekken; het vreemd getitelde 'Dust/Rust/Trust', de titeltrack en het eerder genoemde 'Migration'. Maar wat mij betreft is Up Here, hoewel goed gemusiceerd en met enkele doeltreffende momenten, al met al een gemiste kans.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Paul Armfield Label:DAKE
Cover Blitz Kids - The Good Youth

Blitz Kids - The Good Youth Blitz Kids is een bijzonder bandje met een stijl die niet echt vast te...

Cover iET - So Unreal

iET - So Unreal Vorig jaar mocht ik de cd The Kitchen Recordings II van iET recenseren....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT