RECENSIE: SimpleSongs - The Best Of Our Years

SimpleSongs
recensie cijfer 2014-01-06 SimpleSongs is een eenmansband gevormd door de Antwerpse singer-songwriter Ken Veerman. The Best Of Our Years is de opvolger van eerder uitgebrachte EP’s Last Day On Earth en The End Of Things You Wished Would Last Forever uit 2006, en het album SimpleSongs uit 2010. Zoals de naam van de band al doet vermoeden, maakt Veerman melodisch eenvoudige liedjes met instrumenten als de gitaar, piano, synthesizer en de ukelele. Het resultaat mengt hij vervolgens met samples en andere geïmproviseerde geluiden.

The Best Of Our Years is een verzameling van twaalf nummers, die de belichamingen vormen van een beladen thema. Op het album wordt de dualiteit van het leven besproken. Alle goede dingen brengen volgens Veerman automatisch ook veel narigheden met zich mee. Dit dualisme vindt weerspiegeling in de sterk contrasterende emoties op de plaat.

Het album opent sterk met 'The Truth About Lovers', waarin onderwerpen als angst en desillusie in de liefde worden geuit. De begeleiding op de ukelele maakt het een zoet en bovenal catchy nummer. Deze luchtige, instrumentale begeleiding op de plaat vormt een groot contrast met de beladen teksten. Percussie is duidelijker aanwezig op de nummers 'The Best Of Our Years' en 'There’s No Future', al houdt Veerman dit op de rest van het album vrij subtiel. Dit komt de dromerige, op sommige momenten haast psychedelische sound echter meer dan ten goede.

Het sfeervolle 'Ordinary Speech' toont zo’n moment, met een prachtige gitaarsolo die doet verlangen naar meer van dit soort (instrumentale) hoogtepunten. Ook de meerstemmige zang op het nummer ‘Hardcore’ vormt, vergeleken met de wat monotonere zang op de rest van het album, een muzikaal hoogtepunt.

Concluderend is The Best Of Our Years een luchtig en dromerig album dat op zeer geslaagde wijze een balans weet te vinden tussen lichtvoetigheid en melancholie. Prettig is dat de nummers individueel sterk zijn, maar het album komt in het geheel ook goed tot zijn recht. Veerman heeft een sfeervol album gemaakt, dat enerzijds in alle rust en relaxatie kan worden opgezet, maar ook zeker een bepaalde gelaagdheid kent die tot grotere waardering op de langere duur kan leiden.
Recensent:Eline Huisman Artiest:SimpleSongs Label:I Have A Tiger records
Cover Jan van der Smit - In De Weide

Jan van der Smit - In De Weide Jan Van Der Smit werd geboren als Jan Smit. Aangezien we er daar al een van...

Cover Impending Doom - Death Will Reign

Impending Doom - Death Will Reign White metal is een term die nogal wat vragen oproept. Zo zijn er mensen die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT