RECENSIE: Brenda Bee - Sweet Disguise

Bee
recensie cijfer 2014-05-29 Om de zoveel tijd wordt er weer eens een fijne plaat van eigen bodem uitgebracht. De Nederlandse Brenda van Aarsen, artiestennaamBrenda Bee, bewijst met haar debuutalbum Sweet Disguise dat je voor een goede plaat soms niet zo ver hoeft te zoeken.

Naar eigen zeggen draagt het album zowel kracht als breekbaarheid uit. Brenda blaast de uitgebluste disco-geest nieuw leven in op ‘Love Is Always Around’, met vrolijke beats volledig in stijl van krachtige powervrouwen als Chaka Khan en Whitney Houston. ‘Got It Goin’ On’ is een vrolijke soultrack die stiekem wel een beetje doet denken aan ‘Wicked Way’ van Waylon. Op ‘Mystified’ wordt het lekker funky met de zwoele gitaar en zware, ordinaire bas. Dat Brenda Bee ook een serieuzere, ingetogen kant kent, wordt duidelijk op ‘Sad Sad World’. Met deze piano-ballad doet Van Aarsen eventjes afstand van de soul en funk die op haar debuutalbum grotendeels overheersen.

Soul, funk, disco of toch meer pop, de soepele, veelzijdige stem van Van Aarsen werkt zich als een kameleon door de verschillende genres heen. ‘Closer’ vormt de opmerkelijke duistere uitzondering op dit voornamelijk lichte debuutalbum. Geheel in de mystieke stijl van de James Bond-soundtracks uitgevoerd heeft het nummer wel wat weg van Adele’s ‘Skyfall’. Een opmerkelijke keuze om het album mee af te sluiten, want het contrast met de dominante soul op Sweet Disguise is vrij groot. Toch bevestigt deze track wederom de veelzijdigheid van Van Aarsen als artieste.

Met deze oer-sound is het album natuurlijk wel weinig vernieuwend. Vrijwel de gehele plaat klinkt al snel bekend in de oren en qua songwriting is het allemaal misschien een beetje (te) netjes binnen de lijntjes. Een moment van verbazing blijft dan ook helaas uit.

Toch ligt de echte kracht van het album vooral in de intrigerende en veelzijdige stem van Brenda Bee. Een stem die indruk maakt, keer op keer. Bovendien getuigt de geslaagde combinatie van pop, soul en funk op Sweet Disguise van grote muzikaliteit. Een mooi en veelbelovend debuut.
Recensent:Eline Huisman Artiest:Brenda Bee Label:Eigen Beheer
Cover Lea Michele - Louder

Lea Michele - LouderHet was te verwachten dat naar aanleiding van de Glee hype, de populaire...

Cover The Men - Tomorrow's Hits

The Men (USA) - Tomorrow`s Hits Wat was dat toch een heerlijk bandje op Incubate 2012; The Men . De mannen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT