RECENSIE: Die Krupps - The Machinists Of Joy

Krupps
recensie cijfer 2014-01-09 Stevige industriële electro(-rock), dat is net zo Duits als Mercedes, schlager en de Biergarten. De band Die Krupps, afkomstig uit het Duitse Düsseldorf, behoort tot de pioniers van het genre en is al actief sinds het begin van de jaren tachtig. Aanvankelijk werkte de band alleen met synthesizers en percussie, maar in de jaren negentig vulden zij hun sound aan met metal invloeden. Na een break in 1997 kwam de band in 2005 weer bij elkaar en afgelopen oktober (2013) bracht de band, van wie de naam verwijst naar een van de meest vooraanstaande industriële families van Duitsland (Krupp), het achtste album uit: The Machinists Of Joy.

De albumtitel is op zijn beurt weer een verwijzing naar de EP Machineries Of Joy, die de band in 1989 uit bracht. De aanleiding daarvoor is dat Die Krupps op hun nieuwste album terug gaan naar de EBM sound (Electronic Body Music), welke zij in die periode op de muzikale kaart zette. De stevige gitaarpartijen worden op The Machinists Of Joy dan ook naar de achtergrond geschoven en synthesizers, beats en samples voeren de boventoon.

De Duitsers trappen stevig af met ‘Blick zuruck im Zorn’. Een uptempo track met een stampende beat en een catchy refrein. Daarna volgen ‘Schmutzfabrik’, dat net zo schmutzig klinkt als de titel al doet vermoeden, het tragere, groovy ‘Risikofactor’ en het tekstueel gezien Kraftwerk-esque ‘Robo Sapien’. De nummers die daarop volgen zijn meer van hetzelfde en dat maakt dat de plaat wat eentonig is, maar saai is het geen moment. Als luisteraar heb je het idee dat je een klein uur wordt meegenomen op een rondleiding door een donkere fabriek met stampende machines, vuur, stoom en rook. Het is knap dat Die Krupps ruim dertig jaar na oprichting nog zo’n energieke plaat met zo’n eigen geluid en sfeer weten af te leveren. De liefhebbers zullen smullen van The Machinists Of Joy en met weemoed terugdenken aan de jaren tachtig.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Die Krupps Label:SPV
Cover Hugh Coltman - Zero Killed

Hugh Coltman - Zero KilledDe naam Hugh Coltman zal bij veel muziekliefhebbers geen belletje doen gaan...

Cover Darkhaus - My Only Shelter

Darkhaus - My Only Shelter Meer dan twintig jaar maakt Gary Meskil de dienst uit als bandleider van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT