RECENSIE: Warbringer - IV: Empires Collapse

Warbringer
recensie cijfer 2013-12-20 Het is komende januari (2014) alweer zes jaar geleden dat ondergetekende het ijzersterke debuutalbum van Warbringer recenseerde. Met dat debuut, getiteld War Without End, zette de band zich op de kaart als vaandeldrager van een nieuwe generatie thrashmetal bands en blies het dat genre weer nieuw leven in. De band speelde de afgelopen jaren veelvuldig en over de hele wereld en met IV: Empire Collapse zijn de heren alweer toe aan hun vierde full-length.

Het is moeilijk om in thrashmetal nog origineel te zijn en het gebrek aan originaliteit is dan ook regelmatig gehoorde kritiek aan het adres van Warbringer. Dat is begrijpelijk, maar niet geheel terecht. De vijf thrashers uit L.A. hebben de kunst weliswaar afgekeken van de uitvinders van het genre uit de jaren ’80, maar ze hebben duidelijk alles uit de kast getrokken om hun eigen smoel te creëren.

Drummer Carlos Cruz wisselt gangbare thrashmetal drumpartijen af met niet alledaagse metal ritmes en blastbeats uit de black- en deathmetal. Gitaristen John Laux en Jeff Potts hebben wederom een gruwelijk sound uit hun gitaren weten te krijgen en wisselen harde korte riffs af met meer technisch gitaarwerk en jankende solo’s. Tot slot is zanger John Kevill, sinds de oprichting in 2004 het onvermurwbare boegbeeld van de band, verantwoordelijk voor de panische schreeuwpartijen. Hij heeft een geweldig geluid en is goed verstaanbaar.

In openingstrack ‘Horizon’ worden direct alle register opengetrokken: onheilspellende (duo) gitaarsolo’s, akoestische gitaren als afsluiter en na twee minuten heeft drummer Cruz al even laten horen hoe snel en hard hij kan drummen. Uitgerekend in het hardcore crossover nummer ‘One Direction’ toond Warbringer zijn geëngageerde kant: “I can’t believe what I see. What happend to society?”. Het pakkende refrein, inclusief de in hardcore zoveel gehoorde ooh oohs, zal door grote groepen over elkaar duikelende metalheads en hardcore kids worden meegebruld. Het hoogtepunt van de plaat bereikt de band met ‘Hunter-Seeker’. Op deze snelle track klinkt de band op zijn gretigst: “programmed to assasinate!.

Warbringer levert met IV: Empire Collapse een te gekke thrashmetal plaat van hoog niveau af. De band weet de aandacht van het begin tot het eind van de plaat vast te houden door alles net wat harder, melodieuzer en strakker te doen en weet zich daarmee te onderscheiden van andere bands in het genre. Petje af.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Warbringer Label:Century Media
Cover Winds of Plague - Resistance

Winds of Plague - Resistance Winds Of Plague is een Amerikaans deathcore-gezelschap dat opgericht is in...

Cover Spiritual Beggars - Spirital Beggars

Spiritual Beggars - Spiritual Beggars Michael Amott had in 1993 al zijn sporen verdiend als gitarist van Carcass...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT