RECENSIE: Winds of Plague - Resistance

Plague
recensie cijfer 2014-01-02 Winds Of Plague is een Amerikaans deathcore-gezelschap dat opgericht is in 2002 en met Resistance haar vierde plaat heeft uitgebracht. Het zestal uit Californië is, zeker in het thuisland, behoorlijk populair. Die populariteit heeft de band te danken aan de vrij unieke benadering van haar, op zich niet al te opzienbarende, deathcore. Winds Of Plague voegt namelijk, zeer subtiel, symfonische elementen aan haar muziek toe. De melodieuze solo’s en regelmatig terugkerende hardcore-vocalen, die ook regelmatig in de muziek opduiken, maken het geheel wat afwisselender.

Resistance knalt werkelijk uit je speakers en als het ruime halfuur voorbij is, heb je het gevoel door een kudde bizons te zijn overlopen. Echter na de eerste schok komen we aan bij het minpunt van deze plaat: het ontbreken van memorabele songs. Een euvel waar wel meer death- en metalcorebands mee te kampen hebben. De band moet het vooral van haar instrumentbeheersing hebben. Dat wil niet zeggen dat de plaat slecht is, maar op een gegeven moment gaat het allemaal op elkaar lijken en heb je niet het idee dat er een song is die er echt uitspringt.

Het klassiek aandoende intro van het korte ‘Open The Gates’ wordt gevolgd door het beste nummer van de plaat, ‘Say Hallo To The Undertaker’, dat het meest symfonische nummer is en tegelijkertijd de meeste deathmetal-invloeden heeft. Het nummer huppelt vlot door en kan zelfs enigszins catchy worden genoemd. Ook ‘Left For Dead’ is nog behoorlijk symfonisch en wisselt slepende riffs af met snellere stukken. In de andere songs heeft het botte hakken wat meer prioriteit al komen de symfonische elementen in elk nummer wel ergens om de hoek kijken.

De muziek grijpt je de eerste keer flink bij je ballen, maar dat gevoel ebt in latere luisterbeurten een beetje weg. Uiteindelijk blijft er een wat hol gevoel achter, hoe goed alles ook is ingespeeld en hoe perfect het geluid ook is. Resistance blijkt best een redelijke plaat, maar het overweldigende gevoel dat je na de eerste keer luisteren hebt gekregen komt niet meer terug.
Recensent:Jan Didden Artiest:Winds of Plague Label:Century Media
Cover Heart Of A Coward - Severance

Heart Of A Coward - Severance ”Be your own master. Aspire, but do not obsess. Real succes is not measured...

Cover Warbringer - IV: Empires Collapse

Warbringer - IV: Empires Collapse Het is komende januari (2014) alweer zes jaar geleden dat ondergetekende het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT