RECENSIE: Seeed - SEEED

Seeed
recensie cijfer 2013-10-27 Acht jaar hebben we moeten wachten op het nieuwe album van Seeed. Met het gelijknamige Seeed laat de elfkoppige formatie de mix van reggae, dancehall en hiphop horen waar ze bekend mee zijn geworden. ”Wir sind Seed, da gibt nichts zu googlen, nur Hits, alle Kids am jubeln” Al is het vermoedelijk wel het best bewaarde geheim van Duitsland. Pierre Baigorry (Peter Fox) scoorde wel een hit met ‘Haus Am See’, maar verwacht geen album dat op Stadtaffe lijkt. De band uit Berlijn heeft maar liefst drie leadzangers die elkaar afwisselen met een mix van Engelstalige, Duitstalige en Jamaicaanse lyrics.

De band opent groots met jazzy feestnummer ‘Beautiful’. Bassen, blazers, synthesizers, drums en hoop effecten, werkelijk alles is uit de kast gehaald. ‘Beautiful’ blijkt een goede impressie van de rest van het album te geven. Op Seeed voert dancehall de boventoon in tegenstelling tot de ‘reggae’-voorgangers. ‘Blink Blink’ is de vertaalde versie van ‘Augenbling’. Dancehall/hiphop, met een zware bas, veel drums en Fox die de lyrics in topvorm ten gehore brengt. Het is jammer dat het origineel er niet als bonus opstaat gezien de Engelse tekst zich net niet kan meten met de Duitse versie. ‘Blink Blink’ is een geweldig nummer, maar mist net dat laagje fairy dust wat ‘Augenbling’ tot het beste nummer van het Duitse album maakt.

‘Molotov’ is een bijzonder geslaagde rap/rock cross-over. Dit is zeker een nummer voor de liefhebbers van Peter Fox, maar voor de fans van Seeed misschien even wennen. Rauwe gitaren en snelle lyrics zorgen voor een explosieve combinatie die veel te snel is afgelopen. Het als single uitgebrachte ‘Deine Zeit’ behoort tot een van de beste nummers van het album. Verrassend rustig, maar heel ergcatchy. Goede teksten, een hoop elektronica, veel percussie en die signature zware bas. ”Das Licht geht an, der Thron ist leer, keiner kommt und teilt das meer, niemand sagt uns wie es geht, niemand weisst den geraden Weg”.

Hoewel de teksten in het Duits meestal net dat beetje extra hebben, zijn ook de andere nummers de moeite waard. ‘Elephants’ en ‘Lovelee’ zijn beide wat minder uitbundig met flink veel synthesizers (altijd fijn) en de blazers komen ook weer aan bod. Ondanks de nieuwe twist, bevat Seeed ook ‘ouderwets’ fijne nummers. Bij ‘You & I’ komt ook de reggaeliefhebber aan zijn trekken. Covernummer ‘Wonderful Life’ doet ergens nog denken aan de Black-klassieker, maar dan op havaianas met een fijne beat. ‘Seeds House’ is Seed zoals we ze kennen en steengoed. Het is misschien verstandig om de buren vast te waarschuwen, want dit is een nummer waarbij het volume flink opgedraaid mag worden. ”Ihr seid alle V.I.P. denn ihr bist hier bei Seeed, die Tanzhalle, die niemals schliesst, korken knallen, tequila fliesst”

Seeed loopt op het einde met een reprise van ‘Beautiful’, inclusief geweldige solo van saxofoon, trompet en andere blazers. Het sluitstuk is een bijzonder goede, Franstalige versie van ‘Blink Blink’, waar rapper Féfé gezellig meedoet. Het was het wachten zeker waard. Hopelijk duurt het nu geen zes jaar tot de volgende plaat.
Recensent:Nicole Verbeek Artiest:Seeed Label:Sony BMG Music Entertainment
Cover Radical Face - The Family Tree: The Branches

Radical Face - The Family Tree: The BranchesJaren geleden scoorde Ben Cooper, alias Radical Face , een monsterhit met...

Cover Chvrches - The Bones Of What You Believe

Chvrches - The Bones Of What You Believe Chvrches , uitgesproken als “churches” en vaak geschreven als CHVRCHΞS , is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT