RECENSIE: Paul Rose - Double Life

Rose
recensie cijfer 2013-07-26 Double Life is al weer het twaalfde album van gitarist Paul Rose. Hoewel hij met name bekend is in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, brak hij in 2011 ook door in Duitsland en Frankrijk. Volgens sommigen is het een van de best gitaristen van wie we nog nooit van gehoord hebben. Paul Rose is vooral bekend als een rockgitarist, maar hij heeft ook blues, country, jazz en folk gespeeld. Voor wie Rose nog niet kende, hij is puur en alleen gitarist. De vocalen laat hij over aan andere muzikanten.

Op de cover van Double Life staat ‘Old House Blues Club’, wat op zich een beter beeld geeft van de inhoud van het album. Alle nummers op het album zijn covers van bekende (maar wel oude) blues en soul nummers. Hoewel de nummers absoluut goed gezongen zijn, halen de zangers (Sweet Pea Atkinson, Bernard Fowler, Terry Evans) en zangeres (Raffia Ford) het toch niet bij het origineel. Voor wie deze nummers niet kent is dit natuurlijk geen probleem.

Met Double Life laat Paul Rose zien dat hij een virtuoos gitarist is die een geheel eigen stijl heeft. De nummers zijn een heerlijke mengeling van rock, blues en soul die niet gaat vervelen. De gitaarsolo’s duren soms vrij lang al is dat niet vervelend. Rose heeft een album neergezet dat ruim een uur duurt, maar nergens het gevoel geeft dat je gitaarpartijen al eerder voorbij hebt horen komen. ‘Cold Sweat’ begint met een heerlijke, licht overstuurde gitaarpartij die perfect aansluit bij de tekst en stem van Atkinson. ‘Let’s Straighten It Out’ is daarentegen een loom en slepend blues-nummer, waarin de gitaar zich wat meer op de achtergrond plaatst. In de tweede helft van dit nummer volgt een prachtige solo, die tot de besten van het album behoort. ‘Stormy Monday’ duurt bijna tien minuten en bestaat voor het grootste deel uit gitaarsolo’s. In dit nummer komt Rose het best tot zijn recht en het is daarmee een zeer goed gekozen afsluiter. De zang mag dan wel niet het sterkste punt van het album zijn, het gitaarspel maakt dit ruimschoots goed. Het is een album vanuit het perspectief van een gitarist en is het op dat gebied dan ook bijzonder sterk.

Double Life is een plaat voor de gitaarliefhebber die graag wat verder kijkt dan de gevestigde namen. Het gitaarspel van Rose verdient zeker meer bekendheid. Het is lastig om de nummers met de originelen te vergelijken. Beide versies hebben sterke punten en zijn zeker de moeite waard om naar te luisteren.
Recensent:Nicole Verbeek Artiest:Paul Rose Label:Broere Promotion
Cover Richard Thompson - Electric

Richard Thompson - ElectricDe Engelse Richard Thompson heeft in zijn carrière alles al bereikt wat er...

Cover Terror Bird - All This Time

Terror Bird - All This Time Terror Bird is het soloproject van de uit Vancouver afkomstige zangeres...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT