RECENSIE: The Obsessed - Sacred

Sacred
recensie cijfer 2017-04-11 The Obsessed is een band van de lange adem. In 1980 kwam The Obsessed voort uit de band Warhorse (Potomac, Maryland 1976). Na wat demo’s en een single te hebben uitgebracht namen ze in 1985 hun debuutplaat op, maar het duurde nog tot 1990 voordat hun titelloze debuut uitkwam. Het debuut werd een jaar later opgevolgd door Lunar Womb en in 1994 door The Church Within. Daarna werd bleef het bij The Obsessed heel lang stil. Na een paar shows in 2012 (waaronder op Roadburn) is daar na meer dan twintig jaar wachten nu eindelijk studioalbum nummer vier: Sacred.

Wie The Obsessed zegt, zegt Scott ‘Wino’ Weinrich; de aartsvader en inspiratiebron van hele generaties Amerikaanse punk-, doom-, metal- en stonerrockbands. The Obsessed vormt samen met Saint Vitus, die andere grote band van Wino, één stuk eremetaal. Waar Saint Vitus de doom-kant van de medaille vormt, staat The Obsessed symbool voor de metalen kant van de medaille. Om in de stemming te komen, opent Sacred met een remake van de single ‘Sodden Jackal’ (1983). Met de onheilspellende gitaarriffs klinkt The Obsessed op het openingsnummer het meeste als Saint Vitus. Op ‘Punk Crusher’ wordt het tempo wat opgevoerd. ‘It’s Only Money’ is een aardige cover van de Thin Lizzy-classic. ‘Cold Blood’ is een lekker vuig instrumentaal nummer. ‘Stranger Things’ en ‘Razor Wire’ zijn de buitenbeentjes van de plaat. In ‘Stranger Things’ klinken Wino en The Obsessed als Ozzy Osbourne en Black Sabbath op een slechte dag. Een matige song met een draak van een refrein. ‘Razor Wire’ is met het huppelende ritme een aardige powermetal track. In het nummer wordt zelfs de talkbox uit de mottenballen gehaald (de gadget die van Peter ‘Show Me The way’ Frampton een wereldster maakte).

De plaat sluit af met bonustrack ‘Crossroader’, een ode aan Cream’s ‘Crossroads’ en Robert Johnson’s ‘Cross Roads Blues’ en met een kleine knipoog naar Deep Purple’s ‘Smoke On The Water’. The Obsessed levert met Sacred een prima stonermetalalbum af dat geen afbreuk doet aan de legendarische status van de band. Een iets strengere songselectie had wel een vijfde ster kunnen opleveren.
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Obsessed Label:Relapse Records
Cover The Shins - Heartworms

The Shins - HeartwormsMenig indie- en popliefhebber is bekend met The Shins . De zowel zoete als...

Charlotte

Charlotte O.C. - Careless People De in deze week 29 jaar oud geworden zangeres Charlotte O’Connor mag dan nu...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT