RECENSIE: Seasick Steve - Hubcap Music

Seasick Steve
recensie cijfer 2013-06-17 Aan zijn hoeveelste jeugd zou hij eigenlijk bezig zijn, die 72-jarige Seasick Steve? Hoe dan ook, hij is productiever dan ooit. Een paar jaar terug kwam hij met het ijzersterke You Can`t Teach An Old Dog New Tricks en na het uitbrengen van een verzamelaar is het tijd voor Hubcap Music. Niet dat hij na het onverwachte succes van zijn ouderwetse blues nu ineens gekke dingen gaat doen. Zoals hij in de handgeschreven persinfo over zijn nieuwe album zegt: “It was recorded on a tape recorder on old fasion tape mixed on tape … Ain`t NO computers on this record at All!”. Dicht bij jezelf blijven en vooral niet te moeilijk doen. Dat geldt ook voor de titel van het nieuwe album. Want waarom heet het album zo Steve? “Cus I play some songs on a guitar made out of 2 hubcaps and a garden hoe and cus I couldn`t think of nothing else”.

Toch klinkt Hubcap Music anders dan zijn voorganger. Niet in de laatste plaats omdat Steve zijn vriend John Paul Jones (Led Zeppelin, Them Crooked Vultures) benaderde om mee te werken aan het album. Het geeft het album voor het merendeel van de tijd een voller geluid. Daarnaast heeft de creatieve gitaarbouwer aangegeven op deze leeftijd meer inspiratie te hebben dan ooit, en hij schroomt het avontuur dan ook niet. Zo gaat Steve in duet met countryzangeres Elizabeth Cook voor de fraaie countryballad ‘Purple Shadows’ en ook ‘Heavy Weight’ neigt meer naar country. Daarnaast weet hij te overtuigen met de verrassende soul van afsluiter ‘Coast Is Clear’, compleet met blazerssectie, orgel en een kenmerkend achtergrondkoortje.

Maar natuurlijk kan de blues in zijn vele vormen niet ontbreken. Zo past opener ‘Down On The Farm’ in het straatje van de Southern rockers van ZZ Top, maar dan zonder drumcomputer. Met ‘Over You’ kiest Seasick Steve voor een akoestische, ingetogen aanpak. Slechts gewapend met akoestische gitaar, mandoline en zang zorgen John Paul Jones en Seasick Steve voor een hoogtepunt waar de klasse vanaf druipt. Opvallend is ook het nerveuze ‘Freedom Road’, waarop Seasick Steve klinkt als een voortvluchtige die achterna gezeten wordt door de hele staat. Vertrouwd zijn gruizige songs als ‘Self Sufficient Man’, ‘Keep On Keepin’ On’, ‘Home’ en het broeierige ‘The Way I Do’ (met Jack White op gitaar).

Bij een leeftijd als die van Seasick Steve horen doorgaans tekenen van verval. Met de ontwikkeling die Steve op Hubcap Music laat horen, lijkt het verval echter voorlopig uit te blijven. Sterker nog, hij is in de bloei van zijn (muzikale) leven.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Seasick Steve Label:Fiction Records / Universal
Cover Ben Lee - Ayahuasca: Welcome To The Work

Ben Lee - Ayahuasca: Welcome To The WorkAyahuasca is een drug die geestverruimend werk. Het laat zich letterlijk...

Cover Walter Trout - Luther`s Blues

Walter Trout - Luther`s Blues In zijn lange carrière heeft Walter Trout nog nooit een coveralbum...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT