RECENSIE: Athlete - Black Swan

Athlete – Black Swan
recensie cijfer 2009-10-05 Twee jaar na het verschijnen van Beyond The Neighbourhood komt de Engelse band Athlete met haar vierde album. Waar het viertal uit Deptford, Londen op het vorige album volop experimenteerde met loops en allerlei elektronica is Black Swan duidelijk meer gericht op de massa. Het album bevat vooral poprock in de lijn van Coldplay, Elbow en Snow Patrol met hier en daar een vleugje Badly Drawn Boy. Dit geluid is natuurlijk verre van origineel, maar omdat de meeste liedjes op Black Swan dik in orde zijn, komt Athlete er gemakkelijk mee weg.

Albumopener en eerste single ‘Superhuman Touch’ is een uptempo poprocknummer met overduidelijke stadionpretenties. Het is zeker niet het beste nummer van de plaat, maar wel een lekkere binnenkomer, mede door het grappige keyboardloopje. Het rustige begin van ‘The Getaway’ doet sterk aan Badly Drawn Boy denken. Verderop wordt dit nummer een stuk steviger.

‘Love Come Rescue’ is een rustig, akoestisch nummer en zeer de moeite waard. Ook het uptempo ‘The Unknown’ is één van de hoogtepunten van het album. De rustige passage in dit nummer heeft wel iets weg van Marillion met zanger Steve Hogarth. Het eveneens erg mooie ‘The Awkward Goodbye’ doet in het begin wel wat aan het Nederlandse Solo denken.

De absolute hoogtepunten van Black Swan staan aan het eind van het album. Het eerste is het zeer catchy ‘Magical Mistakes’ met het lekkere jaren ’80 keyboardloopje. Het tweede is de rustige, maar zeer gedreven afsluiter ‘Rubik’s Cube’.

Athlete plaatst zichzelf met Black Swan midden tussen bands als Coldplay, Elbow en Snow Patrol, zij het in een iets lichtere, meer upbeat variant. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, levert dit een beter album op dan de experimentele aanpak van Beyond The Neighbourhood.


Eerdere recensies van Athlete:
- 27-09-2007: Beyond the Neighbourhood.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Athlete Label:Fiction Records / Universal
Doom – Unexpected Guests

Doom - Unexpected Guests Doom behoeft geen introductie. Hij is één van de origineelste artiesten in...

Sam Baker – Cotton

Sam Baker - Cotton Sam Baker is een man met een verhaal, een buitengewoon songwriter, die op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT