RECENSIE: Anouk - Sad Singalong Songs

Cover Anouk - Sad Singalong Songs
recensie cijfer 2013-05-21 Anouk heeft al een rijke carrière achter de rug. Die carrière leek een beetje in het slop te komen door een aantal mindere albums op rij. Het vuur leek te zijn gedoofd, de rockbitch van weleer leek verdwenen en haar muziek maakte niet meer de indruk die ze een jaar of tien, vijftien geleden maakte. Tot overmaat van ramp werd een half jaar geleden bekend dat Anouk mee ging doen aan het Eurovisie Songfestival, een ordinair en commercieel festijn dat tegenwoordig vrijwel niets meer met muziek van doen heeft. Maar toch: die zogenaamde killer song bleek inderdaad een heel fijn nummer te zijn (en zorgde voor het eerst in negen jaar voor een finaleplaats) en samen met de eerdere albumteaser ‘Stardust’ liet ‘Birds’ een totaal nieuw en fris geluid horen. Een geluid dat we nog niet kenden van Anouk; ingetogen, filmisch, orkestraal, melancholisch en vooral spannend. Perfect getimed net voor de finale van het Eurovisie Songfestival bracht Anouk haar nieuwe album Sad Singalong Songs uit.

“Rule number one: there will be no rules,” trapt de zangeres af op het album. Hoewel een cliché, gaat het wel op voor de muziek van Anouk. Wars van verwachtingen doet ze gewoon waar ze zin in heeft. Dat is prijzenswaardig en zorgt ervoor dat ze (misschien nu wel meer dan ooit) respect afdwingt. Opener ‘The Rules’ begint met bombast en zet gelijk de toon voor de rest van de plaat; aanzwellende koorzang, onverwachte akkoorden, dramatiek met een hoofdletter D, maar vooral de technisch perfecte zang van de Haagse zangeres. Waar ze in het verleden vaker koos voor vocale krachtpatserij en acrobatiek, kiest ze hier steevast voor een ingetogen en sobere manier van zingen die haar eigenlijk wonderwel goed staat.

Het veelbesproken liedje ‘Birds’ is een pracht van een song en dat kan ook gezegd worden van het merendeel van de songs op dit album. Liedjes als ‘Kill’ en ‘ Are You Lonely’ behoren tot het beste materiaal dat de Haagse ooit schreef. Meer dan ooit het geval was bij Anouk vormen de songs op dit album een geheel. Dit komt mede doordat de composities in elkaar overlopen door middel van geluidseffecten en soundscapes. Waar de zangeres in het verleden nog wel eens koos voor een palet aan stijlen op haar albums, kiest ze nu bewust voor één geluid: een tijdloos geluid op misschien wel de beste plaat die ze ooit heeft gemaakt.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Anouk Label:Universal Music B.V.
Cover Andrew Stockdale - Keep Moving

Andrew Stockdale - Keep Moving Andrew Stockdale maakte het vorige decennium furore met zijn band...

Cover Toner Low - III

Toner Low - III Toner Low is een band uit Leiden en omstreken, die in Nederland en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT