RECENSIE: Spleen United - School Of Euphoria

Cover Spleen United - School of Euphoria
recensie cijfer 2013-05-22 Soms zijn er van die matige albums waar je bij vlagen hoort dat het talent er is om een goede plaat te maken. School Of Euphoria van Spleen United is er zo een. In een aantal nummers weet de Deense band te ontsnappen aan zijn eigen val. Ze hebben er namelijk een handje van om alle toeters en bellen die voorhanden zijn aan hun elektrorock toe te voegen. Dit levert in de meeste gevallen volledig dichtgetimmerde nummers op.

‘Bright Cities Keep Me Awake’ is zo’n nummer waar Spleen United veel groter wil klinken dan nodig is. De synths krijgen een effect mee dat ze een opgeblazen gevoel bezorgd. Deze lompigheid breekt de band meermaals op. Wat dat betreft zou een spoedcursus bij The XX geen kwaad kunnen. Ruimtes in de muziek openlaten zou in het geval van de Denen voor een aanmerkelijke verbetering zorgen.

Dat ze dit onder de knie hebben laten ze horen op nummers als ‘Euphoria’ en ‘Groundspeed’. De dance-invloeden verdwijnen hier naar de achtergrond en dan ontstaat er een dansbare versie van Yeasayer. Het gebruik van meerdere zangers zorgt voor een prettige afwisseling. Het is niet dat deze nummers per se kaal zijn. De speelse elementen zijn nog altijd aanwezig en vormen hier juist de hoofdmoot.

Verrassen doet Spleen United aan het einde van School Of Euphoria. Opeens klinkt die prachtige zanglijn van ‘Do You Realize??’ van The Flaming Lips aan het begin van ‘Loebner’. De band springt hier echter helaas niet erg zorgvuldig mee om. Na een lompe break stormen ze zonder enige nuance door naar het einde. Vervolgens lijkt het album met afsluiter ‘It’s A Wild Life’ dood te bloeden, tot Boards Of Canada om de hoek komt kijken. De ambientklanken krijgen voor de verandering ondersteuning van een goede beat. Hopelijk bevat een volgende plaat minder feest en meer muziek.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Spleen United Label:CNR Music
Cover King of the World - Can`t Go Home

King of the World - Can`t Go HomeMet King Of The World is Nederland een heuse supergroep rijker. Voor dit...

Cover Colossus - Wake

Colossus - Wake Colossus is een Zweeds sludgemetal-trio dat in 2008 is opgericht. Ze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT