RECENSIE: Voivod - Target Earth

Cover Voivod - Target Earth
recensie cijfer 2013-03-03 De grote vraag op voorhand was natuurlijk: hoe zou Voivod klinken op de eerste studioplaat zonder hulp van Piggy? De in 2005 overleden gitarist en belangrijkste songwriter was immers zo bepalend voor de sound van de Canadezen. Na zijn dood liet hij een laptop vol met nummers na waar de bands sindsdien uit geput heeft. Die bron was nu leeg zodat er ineens een akelig leeg canvas wachtte.

Het antwoord ligt er nu in de vorm van Target Earth. In de persoon van Daniel "Chewy" Mongrain werd een nieuwe gitarist aangetrokken en ook bassist Blacky keerde terug op het oude nest. Vanaf de eerste tonen van openingstrack 'Target Earth' is onmiddellijk duidelijk dat de zo kenmerkende sound intact is gebleven. Sci-fi metal in optima forma. Mongrain heeft zich de stijl van Piggy moeiteloos eigen gemaakt en de stofzuigerbas van Blacky blaast weer alles omver. De tempowisselingen vliegen je om de oren. Tempo is ook het steekwoord in de heuse trasher 'Kluskap O'Kom' die zelfs gangvocals kent in het refrein.

Stilistisch laveert het album ergens tussen Dimension Hatross en Nothingface. Veelal lange nummers zoals 'Mechanical Mind' en 'Warchaic' die het nodige van de luisteraar vragen met talloze breaks, jazzy en spacy gitaarstukken en ook zeker nog wat restjes punk die zijn blijven hangen uit het Killing Technology tijdperk. Zanger Snake zingt ook weer wat ruiger dan voorheen.

'Sympathy For The Enemy' is lekker zweverig en het Frans gezongen 'Corpse Étranger' is weer een heerlijke beuker. De drive en passie om zichzelf te bewijzen spat er vanaf en dat na dertig jaar.

Voivod blijkt over negen levens te beschikken. Live was één en ander al wel duidelijk na het geweldige optreden op Roadburn. Nu blijkt de band ook in staat om compositorisch het tragische verlies van Piggy op te vangen. En iets zegt me dat er voor de toekomst nog meer in het vat zit. Rest me nog te vermelden dat zoals altijd het geweldige artwork weer van de hand van drummer Away is.
Recensent:Mark Michels Artiest:Voivod Label:Century Media
Cover Friska Viljor - Remember Our Name

Friska Viljor - Remember Our Name Friska Viljor , Zweeds voor “goede wil” of “goede hoop”, is een duo dat...

Cover Alpha Tiger - Beneath The Surface

Alpha Tiger - Beneath The Surface Hoeveel powermetal bands komen er uit Duitsland? Het is iets dat je je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT