RECENSIE: Soundgarden - King Animal

Cover Soundgarden - King Animal
recensie cijfer 2012-12-27 Soundgarden was samen met onder andere Nirvana, Alice In Chains en Pearl Jam één van de vaandeldragers van het zogeheten grunge genre zo’n dikke twintig jaar geleden. Zoals veel andere bands uit dit genre viel ook Soundgarden eind jaren negentig uit elkaar. Drummer Matt Cameron ging drummen bij die andere grote grungeband: Pearl Jam. Zanger Chris Cornell verkoos het solopad. Soms met succes (het redelijk goed ontvangen solo-album Euphoria Morning en het openingsnummer uit de James Bond-film Casino Royale: ‘You Know My Name’), soms minder geslaagd (de vaak verguisde samenwerking met producer Timbaland op het album Scream).
Toch begon de band weer te touren een aantal jaar geleden. Nieuw werk bleef een hele tijd uit, maar eind 2012 kondigde de band toch een heus nieuw album aan: King Animal, het eerste nieuwe werk in zestien jaar tijd.

De vooruitgesnelde single ‘Been Away Too Long’ deed niet al te veel stof opwaaien. De band probeerde hard en urgent te klinken, maar maakte eerder een uitgebluste indruk. Cornell’s stem heeft met de jaren minder impact gekregen en ook muzikaal gezien overtuigde de track niet. De fileermessen van de critici waren scherp geslepen en vol in de aanslag voor de eerste recensies van het nieuwe album van de rockgroep. Toch blijkt de openingstrack en tevens eerste single niet representatief voor het overige nieuwe werk van de band. Liedje nummer twee van deze schijf: het fijne ‘Non-State Actor’ weet wél te overtuigen en zo maakt eigenlijk (op het eerste liedje na) de gehele eerste helft van het album grote indruk. Vooral persoonlijk hoogtepunt ‘A Thousand Days Before’ doet zijn werk goed; een nummer dat tegelijkertijd een spannende sfeer neerzet en hier en daar de luisteraar weet te verrassen, doch lekker in het gehoor ligt. Cornell’s unieke stemgeluid maakt ook weer grote indruk op het gros van deze comebackplaat, hoewel het venijn van een album als Badmotorfinger wel wat is weggeëbd.

Helaas gaat het niveau de tweede helft van het album wat omlaag en maakt de band hier en daar weer die uitgebluste indruk die ze op de leadsingle maakten en dat is jammer. Dan kan het laatste nummer nog zo sterk als ‘Rowing’ zijn, geheel voldaan blijf je als luisteraar niet achter. Dit omdat er net iets meer in had gezeten. Er staan echter genoeg tracks op dit King Animal die wel aan de Soundgarden-maatstaven kunnen voldoen, zodat er wel over een geslaagde comeback gesproken mag worden.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Soundgarden Label:Universal Music
Cover Zucchero - La Sesión Cubana

Zucchero - La Sesión CubanaDe Italiaan Adelmo Fornaciari, voor velen beter bekend als Zucchero ,...

Cover Sticks & Moon - Stick Bukowski

Sticks & Moon - Stick Bukowski EP Sticks , de rapper die door velen nog steeds wordt gezien als de frontman...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT