RECENSIE: Susan Jane - Clarity Of Mind

Cover Susan Jane - Clarity Of Mind
recensie cijfer 2013-01-22 In de biografie van Susan Jane prijkt met trotse letters een groot compliment van Marianne Thieme. Inderdaad, die van de Partij voor de Dieren. Nu mag zij als politica haar sporen inmiddels meer dan verdiend hebben; als muziekliefhebber staat ze toch nog niet bekend. Het is een beetje een apart gekozen vorm van promotie van een artieste die verder aangeeft alle touwtjes in eigen handen te hebben gehouden voor haar debuutalbum.

Clarity Of Mind is een goed geproduceerd album geworden dat lekker luchtig klinkt en daardoor makkelijk weg luistert. Susan Jane is een singer-songwriter van de zwoele, rustige aanpak met een vleugje soul waarbij de akoestische gitaar er nog een mediterrane sfeer aan toevoegt. Vooral in opener ‘These Days’ en ‘One Soul’ komen deze elementen goed samen en zorgen ze voor een mooi geheel. Daarnaast is het prijzenswaardig dat Jane zich gemakkelijk bloot durft te geven. Haar teksten getuigen van een helder doel en ‘In My Mother’s Room’ moet haast wel autobiografisch zijn.

Muzikaal gezien zit Clarity Of Mind prima in elkaar. Alle instrumenten klinken als een organisch geheel en zijn wat meer op de achtergrond geplaatst om de stem van Jane naar voren te laten komen. Maar helaas zitten juist daar toch wat puntjes van kritiek. Jane zingt iets te vaak met een idee van een live optreden. Zo laat ze aan het einde van zinnen vrijwel altijd een toon óf langzaam van onder opkomen óf met vibrato outfaden. Vooral bij het einde van ‘Easy’ is dit wat over de top gedaan met nét even een extra adempauzetje en een nóg langer aanhouden van de laatste toon. Dat is echt zonde. Vooral het refrein van dit nummer is heerlijk, maar er goed op wegdromen kun je niet, doordat het ietwat geforceerd, gepusht en dramatisch over komt.

Inhoudelijk heeft Susan Jane best wel wat te vertellen maar dit komt er niet uit in de vorm van sterke teksten, zowel op maatschappelijk als persoonlijk vlak. Diepgaander dan “We can do better, it’s got to get greener” of “In my mother’s room there’s a party going on” wordt het niet. Je krijgt een beetje het gevoel alsof het Jane niet gelukt is om persoonlijke ervaringen en emoties goed op papier te zetten, waardoor de nummers wat oppervlakkiger worden in plaats van autobiografisch. De woorden ‘so’ en ‘still’ komen daarnaast erg vaak voor waardoor ze een beetje aan kracht inboeten. Juist doordat haar stem op de voorgrond klinkt en je je als luisteraar gaat concentreren op de tekst zou ze daar wat voorzichtiger in kunnen zijn.

Dat Susan Jane een goede zangeres is met een hoop kwaliteiten op het gebied van produceren staat buiten kijf. Het blijkt alleen dat om op te kunnen vallen in de overvloed aan singer-songwriters, het erg moeilijk is om jezelf te onderscheiden. Dat doet Clarity Of Mind dan ook niet. Hiermee de kous helemaal afdoen voor Jane gaat echter ook weer te ver. Marianne Thieme heeft zich immers al gemanifesteerd als iemand wiens passies op lange termijn breed gedragen kunnen worden.
Recensent:Siem Deutz Artiest:Susan Jane Label:Eigen Beheer
Cover Anthony David - Love Out Loud

Anthony David - Love Out LoudIn Nederland mag zijn populariteit dan nog wat te wensen over laten; overzee...

Cover Loreen - Heal

Loreen - Heal De meeste serieuze muziekliefhebbers halen hun neus op voor het Eurovisie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT