RECENSIE: In-Kata - Thanatopraxis

Cover In-Kata - Thanatopraxis
recensie cijfer 2012-12-14 Voor goede muziek moeten we tegenwoordig regelmatig naar onze zuiderburen uitwijken. De Belgen grossieren namelijk in rockbands met een afwijkend geluid. Ook In-Kata is zo’n band die een vrij uniek en eigen geluid op de mat legt. De band bestaat al een kleine twintig jaar en produceerde haar muziek eerst onder de naam Quetzal.

Thanatopraxis is de nieuwste plaat van de heren en hoewel de band dus lekker eigenzinnig klinkt, zijn er voldoende aanknopingspunten in de muziek te ontdekken. Zo heeft de band wel enige verwantschap met The Mars Volta, wat met name gevoed wordt door het eclectische karakter van de muziek en de hoge stem van zanger Wannes Cré. Maar ook bands als Jane’s Addiction, Tool en de vroege Rush lijken van invloed te zijn.

De muziek laveert tussen pittige rockstukken en ingehouden passages met opvallende Tool-achtige basloopjes. De absurdistische teksten (met een vette knipoog) sluiten naadloos aan bij de heerlijk opgefokte muziek. Zinnen als ”I killed a cat in Shangai, ate lice of a fur called Louise” uit ‘A Fur Called Louise’, of: ”They‘re like giant ants, they feed on virgin flesh” uit ‘They’re Coming’ zou je overigens eerder bij een grindcore orkestje verwachten dan bij dit soort avontuurlijke muziek. Dus behalve bij het ontrafelen van de muziek heb je ook veel tijd nodig om dit soort vreemde teksten tot je te nemen.

Maar laten we ons verder beperken tot de muziek, want die is dik in orde. Opener ‘Fating Fools’ zet de toon; een langzaam aanzwellende drone wordt ruw verstoord door een druk stukje rock in de stijl van Jane’s Addiction waarna het basloopje halverwege aan Tool doet denken. Ook het tweede deel van ‘A Fur Called Louise’ en vooral het briljante riffwerk en het knorrende basloopje in ‘Cyanide Road’ herbergen een behoorlijk Tool tic. Vooral dat laatstgenoemde nummer is weergaloos mooi en het hoogtepunt van deze fraaie plaat. Afwisselende en spannende tracks als ‘Some Of My Fingers’ en het absoluut niet slaapverwekkende ‘Lullaby’ houden de vergelijkingen met The Mars Volta en Jane’s Addiction hoog.

In-Kata, zorgt ervoor dat we op Thanatopraxis bij de les blijven. Naar adem snakkend halen we het einde, want wat komt er een ontzagwekkende hoeveelheid informatie op ons af bij het beluisteren van deze schijf. Het vergt wat doorzettingsvermogen en vraagt ook veel van je inlevingsvermogen. Maar wie durft nog te zeggen dat er tegenwoordig geen originele muziek meer gemaakt wordt? In-Kata bewijst met deze prima plaat het tegendeel.
Recensent:Jan Didden Artiest:In-Kata Label:Bertus
Cover Viv Albertine - The Vermilion Border

Viv Albertine - The Vermilion BorderThe Slits was een punkband uit de jaren ’70 die opviel vanwege de overwegend...

Cover Mariusz & De Muzikanten - De Nacht Wachtet

Mariusz & De Muzikanten - De Nacht Wachtet Marius de Boer alias Mariusz werd geboren in het Friese Stiens. Na als jong...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT