RECENSIE: Radar Men From the Moon - Echo Forever

Cover Radar Men From the Moon - Echo Forever
recensie cijfer 2012-10-26 Ongeveer een jaar na hun debuut EP Intergalactic Dada & Space Trombones brengen de drie Eindhovense heren van Radar Men From The Moon hun eerste officiële langspeler uit. Echo Forever is de naam en bestaat ‘slechts’ uit zeven nummers die tezamen toch garant staan voor ruim vijftig minuten aan luistervoer. Maak je dus op voor een zevental lange, eruptieve en uitgesponnen nummers van deze instrumentale rockband.

Hoewel de band uitsluitend instrumentaal opereert kent het geen leegte op vocaal gebied. Feit is waarschijnlijk dat het die leegte intrinsiek weet op te vullen door de muzikale meeslependheid en passend gekozen samples aan het begin van enkele nummers. De samples lijken gestolen te zijn uit sciencefiction films uit vervlogen tijden en passen goed bij de muziek waarmee de band aan het voetlicht verschijnt: verhalende en gruizige stonerrock met een ‘spacerock’ uitstraling.

Echo Forever grossiert in mooie, uitgesponnen intro’s die vaak rustig beginnen en vervolgens op een gecontroleerde manier uitmonden in gruizige en stevigere stukken. Het is vooral nergens over de top, maar juist weloverwogen en gecoördineerd wat de heren laten horen. De arrangementen leveren daardoor slechts op enkele momenten iets van spanning in, veel vaker zorgt die doordachtheid namelijk voor de sterkte van de songs en interessante passages tijdens de nummers.

Zoals in plaatopener ‘Echo Forever’, dat begint met een sample dat wordt overgenomen door mysterieus gitaarwerk en pas na omstreeks vijf minuten voor het eerst gecoördineerd gruizig wordt. Of zoals ‘Darkness’ dat een goed begin kent waarin basgitaar en drums het hoekige geluid van de gitaar introduceren en vervolgens als stevige achtergrondmuziek je eigen imaginaire wereld weten te prikkelen. Afsluiter ‘Avant-Garde Luxury’ begint op mystieke wijze met het ruimtegeluiden en ketsende golven in de nacht en blijkt later een elf minuten lange samenvatting te zijn van alles wat het geluid van de band behelsd.

Als je namelijk van goed opgebouwde en gruizige stonerrock houdt, inclusief verhalend karakter waarover is nagedacht, ben je bij Radar Men From The Moon aan het juiste adres. Alhoewel Echo Forever het debuutalbum van de band betreft, is aan niks te merken dat de band zich moet bewijzen. Dat het dat wel doet lijkt vooral een leuke bijkomstigheid te zijn. Het album had iets afwisselender gemogen maar samengevat moet je toch concluderen dat Echo Forever een goed geproduceerde plaat is van een dito niveau.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Radar Men From the Moon Label:Eigen Beheer
Cover Stealing Axion - Moments

Stealing Axion - MomentsHet Amerikaanse Stealing Axion is een band die nog vrij onbekend is, maar...

Cover Lenny Kravitz - Mama Said 21st Anniversary Deluxe Edition

Lenny Kravitz - Mama Said 21st Anniversary Deluxe Edition Zo stiekem scoort hij weer een hit in Nederland. In samenwerking met Avicii...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT