RECENSIE: John Carrie - Shy Away

Cover John Carrie - Shy Away
recensie cijfer 2012-10-15 Alhoewel de eerste twee albums van John Carrie and The Moor Green de grote massa niet bereikt hebben, werden beide albums wel degelijk met gejubel ontvangen door de kritische vaderlandse muziekpers. Ruim tweeënhalf jaar na de release van Clearing Air, zijn laatste met zijn band Moor Green, vervolgt de in Nederland wonende Ierse singer-songwriter John Carrie zijn weg alleen. In vergelijking met dat laatste album is vooral de instrumentatie spaarzamer geworden. De kracht van zijn stem en arrangementen blijven namelijk fier overeind op Shy Away, zijn eerste als soloartiest en een prachtige plaat van een man die solo misschien nog wel meer tot de verbeelding spreekt.

Vooral de eerste helft van Shy Away is namelijk ronduit indrukwekkend. ‘Coming Back To Life’, titelnummer ‘Shy Away’ en het fenomenale ‘Killer Blows’ zijn van enorm hoog niveau en onderstrepen nog maar eens Carries met emotie doordrenkte stemgeluid en de sfeervolle, diepgaande arrangementen. Vooral ‘Killer Blows’ is, mede door de prachtige climax, ijzersterk. ‘Split Wide Open’ is qua muziekbeeld het buitenbeentje van het prachtige elftal dat Carrie ons voorschotelt. De schimmige elektrische gitaarklanken, die doen denken aan werk van Neil Young, en een gesproken tweede stem zorgen ook hier echter voor een kippenvelmomentje. Het toont eens te meer de veelzijdigheid van de Ier. ‘Reason To Run’ is het laatste échte hoogtepunt en begint in eerste instantie voorzichtig. Ook dit nummer weet zich na enkele minuten moeiteloos te scharen onder de parels die Shy Away rijk is. In principe zouden bijna alle nummers namelijk een plaatsje verdienen in deze recensie, simpelweg vanwege het feit dat Carrie het elk nummer weer voor elkaar weet te krijgen om ons te raken.

John Carrie klinkt zonder de aanvulling van zijn band vooral zeer intiem en is in zijn eentje, met alleen een akoestische gitaar op zak, eigenlijk nog spannender dan met zijn band. Zijn droefgeestige en karaktervolle stem krijgt nog meer ruimte om te floreren en het weet eenvoudigweg te raken. In folkmuziek is het namelijk, als in geen andere genre, de urgentie die de scheidslijn vormt tussen een middelmatige- of topplaat. Shy Away herbergt die urgentie als geen ander, heeft een ziel en snijdt door merg en been. Kortom, ook zijn eerste soloalbum verdient het om met gejubel ontvangen te worden. Topplaat!
Recensent:Mick Claessens Artiest:John Carrie Label:It\'s All Happening
Cover Divine Fits - A Thing Called Divine Fits

Divine Fits - A Thing Called Divine FitsDe Amerikaanse band Divine Fits mag gerust een ‘indie-supergroep’ genoemd...

Cover Evocation - Illusion Of Grandeur

Evocation - Illusions Of Grandeur We zijn nog maar net bijgekomen van de demo compilatie Evoked From Demonic...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT