RECENSIE: Hugh Cornwell - Totem & Taboo

Cover Hugh Cornwell - Totem & Taboo
recensie cijfer 2012-09-27 Totem And Taboo refereert aan een collectie essays van Sigmund Freud. Het is tevens de naam van de nieuwe soloplaat van Hugh Cornwell, ooit zanger van The Stranglers.
Hij is bij het grote publiek vooral bekend van zijn evergreen ‘Golden Brown’. Cornwell dook de studio in met de legendarische Steve Albini, bekend van zijn werk voor onder andere Nirvana , PJ Harvey en The Pixies. Het resulteerde in een stevig, rock-georiënteerd album. Oftewel: tien rauwe liedjes met weinig opsmuk.

Cornwell, inmiddels 63, beschikt niet meer over de meest zuivere stem in de muziekwereld. Dat is op zich niet zo erg, maar dan zou het muzikale landschap en de tekstuele vondsten dermate interessant moeten zijn, dat het hem vergeven wordt. Andere singer-songwriters op leeftijd zoals Bob Dylan en Leonard Cohen beschikken ook niet meer over een zuivere stem, maar bij hen zijn de muziek en teksten van dermate hoog niveau dat de vocale prestaties niet zoveel meer uitmaken en zelfs het geheel wel van karakter voorzien. Dat is echter niet het geval bij Cornwell. Zijn matige zang kan de songs niet naar een hoog niveau tillen. Daarbij zijn enkele teksten bijna onacceptabel, zoals het behoorlijk vrouwonvriendelijke ‘Love Me Slender’. Nu is Hugh Cornwell wel eerder van seksisme beticht, maar hier maakt hij het wel heel bont.

Hier en daar zijn best wel puike gitaarriffs te horen en de sound is ook niet verkeerd, maar de liedjes zijn mijns inziens niet sterk genoeg. Pas helemaal op het eind, bij fenomenale afsluiter ‘In The Dead Of Night’ komen de echte kwaliteiten en potentie van de beste man om de hoek kijken. Dit is een song met een prettige sound, een herkenbaar basloopje, exact de juiste sfeer en een onderhuidse spanning die de rest van de songs mist. Dat het album met een hoogtepunt van bijna tien minuten eindigt zorgt ervoor dat je als luisteraar toch niet helemaal onbevredigd achterblijft, maar de rest van het album kan niet genoeg overtuigen en bevredigen en daarmee scoort het geheel toch een onvoldoende.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Hugh Cornwell Label:Bertus
Cover The Fruitmachine - The Fruitmachine EP

The Fruitmachine - The Fruitmachine EP The Fruitmachine bestaat uit drie jongens uit het Noord-Hollandse Andijk....

Cover Mostly Autumn - The Ghost Moon Orchestra

Mostly Autumn - The Ghost Moon Orchestra Het was even flink slikken voor de Mostly Autumn fans toen Heather Findlay...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT