RECENSIE: Stinking Lizaveta - 7th Direction

Cover Stinking Lizaveta - 7th Direction
recensie cijfer 2012-09-11 Instrumentale muziek is altijd lastig om te beoordelen. Te vaak worden goedbedoelde pogingen afgeserveerd als liftmuziek of in het beste geval als niet storende achtergrondmuziek. Je moet als band van heel goede huize komen wil je je daar aan ontworstelen. Zelfs de grote der aarden op het gebied van de rockmuziek hebben moeite om haar instrumentale muziek een heel album lang boeiend te houden. Stinking Lizaveta doet op 7th Dimension een dappere poging, maar struikelt uiteindelijk over hetzelfde euvel waar iedereen op dit vlak mee worstelt: het gemis van een goede zanger.

De dertien nummers bevatten een mengeling van metal, fusion en postrock die behoorlijk inventief in elkaar zit en zeker een bepaalde spanning weet op te roepen. Het staccato geluid en de ingewikkelde overgangen in ‘Burning Sea Turtles’ laten horen dat het drietal muzikaal bijzonder goed onderlegd is. Het avontuurlijk gitaarspel van Yannis Papadopoulos en de fraaie basloopjes van zijn broer Alexi worden prima ondersteund door de mooie roffels van Cheshire Agusta. Dat de Amerikaanse band al sinds 1994 bestaat is uit de strakheid op te maken.

In een nummer als ‘Z’ waart de geest van Focus rondt en de Zappiaanse overgangen in de meeste nummers roepen een jaren zeventig gevoel op. De plaat begint met een zware metalriff die wordt gevolgd door een mooie basloop en een zwaar vervormd gitaargeluid. Een eenvoudig uit iedere gitaarversterker te toveren effect ,dat wel, maar het klinkt hier in het titelnummer prima. Ook ‘View From The Moon’ kent een mooie riff net zoals de meeste nummers ergens wel een fijne riff, overgang of tempowisseling bevatten. Het is alleen dat je een zanger mist om de nummers wat meer tot leven te brengen. Het zou een veel meer tot de verbeelding sprekend resultaat opleveren, maar de heren hebben er voor gekozen een instrumentale band te blijven. Al zeven albums lang. Gelukkig is 7th Direction te dwingend en overduidelijk aanwezig om als muzak te worden afgedaan, maar je mist iets en dat gevoel blijft knagen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Stinking Lizaveta Label:Suburban Records
Cover Kill Ferelli - A Modern Scenery

Kill Ferelli - A Modern Scenery Kill Ferelli debuteerde in 2011 met de Demolicious EP . De drie nummers...

Cover Carlo de Wijs & The Voices of Soul - Introducing New Hammond Sound

Carlo de Wijs & The Voices of Soul - Introducing New Hammond Sound Carlo De Wijs is een Hammond orgel speler die in Nederland zijn sporen al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT