RECENSIE: Robin Block - Comfort Zones

Cover Robin Block - Comfort Zones
recensie cijfer 2012-08-13 Alleen de aanlevering is er al een om van te watertanden. In samenwerking met het nieuwe muziekmagazine The Music Whisperer, gespecialiseerd in luisterliedjes, viel onlangs niet alleen het nieuwe album van Robin Block op de mat, maar ook de bijbehorende editie van het magazine. Voor de eerste editie staan de Amsterdamse singer/songwriter en zijn debuutalbum Comfort Zones centraal.

En het moet gezegd, een totaalbeleving als deze weet een album te voorzien van cachet. Terwijl je de eerste Beatlesque klanken van albumopener ‘Morning Bells’ hoort, lees je je op prettige wijze in over het album. Block is samen met zijn vaste creatieve crew, bestaande uit zangeres en pianist Nora Fischer en bassist Julien Oomen, aan het woord. Over het opnameproces, de liedjes, eigenlijk over alles wat je wil weten als je naar Comfort Zones luistert. De afdeling ‘Liner Notes’ is bijvoorbeeld een heel fijn onderdeel. Per track staan weetjes en links naar extra`s genoteerd. Maar het blad biedt meer dan alleen Robin Block. Zo worden er nieuwe namen op het gebied van luisterliedjes besproken en zijn er columns te lezen, waarbij vooral ‘Je Wortels Verloochenen’ van Matthijs Matter een hele scherpe is. Aan alles kun je merken dat The Music Whisperer met veel zorg is samengesteld en vormgegeven. Neem bijvoorbeeld alleen al de papiersoort die is gebruikt. Het doet dik en daardoor een stuk luxer aan dan een OOR of een LiveXS. Een mooi blad!

Maar goed Comfort Zones. Een helder geproduceerd album waar je de huiskamersfeer kan horen. Want daar werd dit album opgenomen, in een huiskamer. En niet alleen die sfeer hangt over het album, voor de track ‘Till The Morning Comes’ gebruikte men daadwerkelijk materialen die je tegenkomt in huis. Het ritme is opgebouwd uit een vegende bezem, een dichtslaand boek en het geluid van een deurklink. Inventief! Zeker de eerste drie songs zijn verrassend goed. Het eerdergenoemde ‘Morning Bells’, dat begint als een Beatles song en langzaam uitbouwt naar een Radiohead-achtige sound, naar het aanstekelijk wiegende liefdesliedje ‘Sway’ en het dromerige ‘Till The Morning Comes’. Hierna is het resultaat wat wisselend. ‘Darkest Eye’ is mooi, maar niet heel spannend, terwijl ‘Jump From The Fence’ juist weer een hoogtepuntje is. ‘Come Forth’ is spannend, maar juist minder pakkend. En zo golft het een beetje op en neer. De herhaling van ”Rain” in de gelijknamige track is wat eentonig, maar ‘Make A Right Start’ is juist weer een prima toegankelijke track. Om uiteindelijk te eindigen in de mooi klein gehouden titeltrack.

Robin Block levert met Comfort Zones een aangenaam album af dat door The Music Whisperer nog eens een stuk aangenamer wordt. Op deze manier kennis maken met een artiest schept een band. Daar zouden veel muzikanten een voorbeeld aan moeten nemen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Robin Block Label:Eigen Beheer
Cover Lukas Batteau - Lukas Batteau EP

Lukas Batteau - Lukas Batteau EPAl ruim een jaar geleden dook de half-Amerikaanse Lukas Batteau de studio...

Cover Serj Tankian - Harakiri

Serj Tankian - Harakiri Toen protestrocker Serj Tankian begin 2011 begon aan het schrijven van zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT