RECENSIE: Fortunate Holders - Introspective

Cover Fortunate Holders - Introspection
recensie cijfer 2012-08-28 Ze zullen de tijd waarin LP’s als warme broodjes over de toonbank vlogen nauwelijks bewust meegemaakt hebben, de mannen van Fortunate Holders. Gevoel voor nostalgie kun je de muzikanten echter niet ontzeggen als de vijf nummers tellende EP Introspection, in de stijl van een oude vinylplaat, de speler in verdwijnt. Drieëntwintig minuten lang wordt je vermaakt met harmonische folk/pop, zij het met hier en daar enkele negatieve uitschieters.Introspectionis namelijk wel zo’n plaatje dat je laten hinken op twee gedachten.

De accordeonist en gitarist zorgen voor de opening van het album met de goed opgebouwde titeltrack ‘Introspection’. Verrassend is het volwassen geluid dat de 5-mans formatie neerzet, zeker met het oog op de huidige bezetting die pas in 2011 bereikt werd. ‘Introspection’ kan worden toegeschreven tot de categorie voortkabbelaars en de gitaarsolo aan het einde komt dan ook precies op het goede moment. De wijze waarop deze echter wordt overschaduwd door misplaatst “Hey” geroep zorgt voor een kleine bittere nasmaak. Met het openingsnummer en opvolger ‘Sea-Bow’ lijkt Fortunate Holders zich namelijk ietwat vergaloppeerd te hebben. Het enthousiasme spat er vanaf, maar tegelijkertijd lijkt het alsof de band te gretig op zoek is naar muzikale onsterfelijkheid, waardoor het niet echt bij de luisteraar binnenkomt. ‘Utopia’ is de start van een ingetogener deel van de EP. Mede doordat de zang een beetje naar de achtergrond verdreven lijkt te zijn, lukt het de band beter om echt te overtuigen. In de vorm van ‘Utopia’ zelfs ruim zeseneenhalve minuut lang. De band laat dan namelijk wederom horen geen moeite te hebben met het schrijven van sfeervolle, bijna filmische intro’s. Een lijn die, onder leiding van de fijne samenzang á la Fleet Foxes, ook op ‘Care’ en ‘Wonderland’ moeiteloos doorgetrokken wordt.

Alhoewel de EP van Fortunate Holders je een beetje laat schipperen tussen het enthousiaste eerste deel en het ingetogenere tweede deel, straalt het over de gehele breedte een zekere volwassenheid en zelfverzekerdheid uit. Dat mag ook wel. De band heeft een fris geluid, weet vooral bij de ingetogenere momenten steevast te boeien en is gezien de prille samenwerking van het vijftal absoluut een band om rekening mee te houden.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Fortunate Holders Label:Eigen Beheer
Cover Richard Marx - Inside My Head

Richard Marx - Inside My head Adult Contemporary Music , ken je die term? Een term die voor radiozenders...

Cover Linkin Park - Living Things

Linkin Park - Living Things Living Things is de vijfde studioplaat van Linkin Park . In 2000 brak de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT