RECENSIE: Lower Dens - Nootropics

Cover Lower Dens - Nootropics
recensie cijfer 2012-07-16 Als Pitchfork het geweten van de muziek is, dan heeft Lower Dens al een fiks streepje voor. Nootropics was er reeds het snoepje van de week. Aan ons nuchtere Nederlanders om daar eens kritisch naar te luisteren en te horen of de hype gerechtvaardigd is.
De muziek van Lower Dens hangt ergens tussen dreampop en shoegaze in. Genres die afhankelijk zijn van een zeker spanningsveld en ook zomaar door kunnen slaan naar lamlendige saaiheid. Gelukkig staat de band uit Baltimore ruimschoots aan de goede kant van de streep. Zeker tijdens eerste helft van de plaat lijkt zich een regelrechte sensatie aan te dienen.

'Alphabet Song' is een statige opener met mooie, zwierige zang. Bij 'Brains' denk je aanvankelijk met een nummer van The Horrors van doen te hebben. Met zijn motorik ritme is ‘Brains’ retespannend en uitdagend. 'Stem' volgt hier onmiddelijk op en is eveneens zwaar beinvloed door krautrock; een genre wat het sowieso qua inspiratie al goed lijkt te doen bij de indiekids. ‘Propagation' duikt weer meer in de wave sferen zoals de Cocteau Twins en het duistere, zeer sfeervolle 'Lamb' sluit een indrukwekkende eerste helft van de plaat af.

Want helaas lijkt de pijp bij Lower Dens bij de tweede helft enigzins leeg. 'Lion In Winter pt. 1' en ‘Lion In Winter pt. 2' zijn tamelijk nietszeggende niemendalletjes. En bij 'Nova Anthem' is duidelijk dat de magie en betovering ietwat is doorbroken. Jammer, anders hadden we hier te maken gehad met een topper in het genre. Gelukkig heeft Lower Dens dan de slag al gewonnen dankzij de sterke eerste helft. Onder de streep een uitstekende plaat dus, die liefhebbers van bijvoorbeeld Beach House eens moeten beluisteren.
Recensent:Mark Michels Artiest:Lower Dens Label:Bertus
Cover Katzenjammer - A Kiss Before You Go

Katzenjammer - A Kiss Before You Go Katzenjammer (Duits voor “kattengejank”) is een Noorse folkpopband die...

Cover Etienne De Crecy - My Contribution to the Global Warming

Etienne De Crecy - My Contribution to the Global Warming Je moet toch al wel heel wat werk op je naam hebben staan wil je met een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT