RECENSIE: Santana - Shape Shifter

Cover Santana - Shape Shifter
recensie cijfer 2012-06-24 Sinds het succes van Supernatural leek elk Santana album een niet zo’n succesvolle kopie van dit album. De gitarist nodigde een flinke lijst gastartiesten uit en voorzag deze met zijn kenmerkende gitaarspel van een melodietje. Na dit trucje drie keer op een rij toegepast te hebben moet het waarschijnlijk weer zijn gaan jeuken bij de meestergitarist en zijn nieuwste project Shape Shifter is daar het resultaat van.

Zijn albumhoes doet meteen terugverlangen naar de tijd van Woodstock. De tijd dat de hippiegeneratie nog volop leefde en Santana plotseling opkwam met zijn vernieuwende mix van Latin en rock. In een psychedelische tekening zien we een indianenopperhoofd gezeten op zijn paard een obscure dans opvoeren. De hoes doet een beetje denken aan het beste Santana album ooit; Havana Moon.

De eerste tonen lijken de belofte hiervan ook waar te maken. Langzaam hoor je de sambaballen een voorzichtig ritme creëren. Daaroverheen klinkt het geluid van indianen die geesten oproepen, gecombineerd met duistere vogels. Vervolgens begint het Hammondorgel heerlijk te janken en is de sfeer gezet voor het fantastische gitaarspel. Meteen lijkt het alsof Santana weer terug is in zijn hoogtijdagen.

Verspreid over de gehele cd lijkt dit tot op zeker hoogte ook waar te zijn. De gitaar van Santana jankt voortreffelijk, de Latin invloeden komen geregeld naar voren en de ritmes zijn hypnotiserend. Hoewel je na enkele minuten ook gedeeltelijk in trance raakt van de ritmes is Shape Shifter halverwege zijn speeltijd toch niet zo boeiend meer als aan het begin. Waar Havana Moon nog een afwisseling in ritmes had, draait op Shape Shifter alles om de weergaloze gitaarsolo’s van Santana. Indrukwekkend is het zeker, maar op een gegeven moment begint de cd daardoor toch wat saai te worden. Mocht Santana binnenkort echter weer Nederland bezoeken, dan zal deze plaat ongetwijfeld voortreffelijke instrumentale jams opleveren.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Santana Label:Sony Music
Cover Natalia Jayden - Kissing the Outcast

Natalia Jayden - Kissing the OutcastIn elke tak van onze samenleving bestaan ze, die groeibriljantjes die de...

Cover Tenacious D. - Rize of the Fenix

Tenacious D - Rize of the Fenix Nadat The Pick Of Destiny de grond in werd geboord door recensenten, is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT