RECENSIE: VanVelzen - The Rush of Life

Cover VanVelzen - The Rush of Life
recensie cijfer 2012-05-14 Kosten noch moeite werden gespaard: maar liefst twaalf songwriters en vier producers werden aangetrokken voor deze nieuwe schijf van Roel van Velzen. Het wordt al gauw duidelijk dat hier is gekozen om zoveel mogelijk radiovriendelijke popsongs af te leveren op één schijfje en niet voor het maken voor een album als geheel. Want ja, wie luistert er tegenwoordig ook nog naar hele albums?

Als je dit album als zodanig beluistert, moet je concluderen dat VanVelzen op dat terrein met vlag en wimpel is geslaagd. Roel heeft het vervaardigen van no-nonsens radiopopsongs volledig onder de knie: bijna ieder nummer is een potentiële hitsingle. Helaas gaat het daardoor bijna nergens de diepte in. Prettige uitzonderingen zijn ‘Too Good To Lose’ en het akoestische nummer ‘If You Were Leaving’, een nummer dat aan de Beatles ten tijde van het fameuze White Album doet denken. Het vormt gelijk het artistieke hoogtepunt van het album.

Ondanks dat de liedjes qua sound allemaal best ver verwijderd zijn van de pianopop van debuut Unwind, is het toch allemaal typisch VanVelzen. Dit komt grotendeels door zijn zeer herkenbare stem. Een stem waar niet iedereen van zal houden, maar die wel altijd herkenbaar is. Dat is een groot voordeel voor een singer/songwriter. Ook betreedt Roel hier en daar nieuw terrein, zoals bij het ingetogen ‘If You Were Leaving’ en met de dance-invloeden in de titeltrack. En dat valt zeker te prijzen.

Stiekem hoop ik dat Roel op een gegeven moment genoeg hits op zijn naam heeft staan om met een volgend album wat meer risico’s te kunnen nemen, zodat hij met meer dan een collectie radiosingles durft te komen. Ik denk namelijk dat als hij dat doet, hij vriend en vijand kan verrassen en dat doet hij nu niet.
Recensent:Etan Huijs Artiest:VanVelzen Label:T2 Productions
Cover Hierosonic - Consciousness.Fame.God.Money.Power.

Hierosonic - Consciousness.Fame.God.Money.Power. Hierosonic bestaat sinds 2002. De band uit Pennsylvania won in 2003 de...

Cover Jesca Hoop - The House That Jack Built

Jesca Hoop - The House That Jack Built Jesca Hoop is een van oorsprong Amerikaanse singer/songwriter, die nu in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT