RECENSIE: The Phantom Four & The Arguido - Sounds From the Obscure

Cover The Phantom Four & The Arguido - Sounds From the Obscure
recensie cijfer 2012-06-07 The Phantom Four is zeer waarschijnlijk de allerbeste surfband van Nederland. Dat bewijzen ze op Morgana. Een album vol instrumentale tracks, dat verder gaat dan pure surf. Wat denk je bijvoorbeeld van een The Cure cover? ‘A Forest’ wordt vakkundig onder handen genomen. Ook zijn er Indiase invloeden op ‘Belly Dance #6’ en een spaghetti western uitstapje in ‘El Palmero’. Zelfs een surfband kan gevarieerd spelen.

Deze release komt echter, naast Morgana met nog een schijf getiteld Sounds From The Obscure. Een samenwerking met The Arquido. De wie? Patrick Tilon, Rudeboy Remmington, The Microphone Nazi, Sir Antagonist, je weet wel. De voorman van Urban Dance Squad, Junkie XL en een handvol minder succesvolle projecten. Hij was altijd vreselijk boos en beweerde bij hoog en laag dat Rage Against The Machine zijn muziek ‘gejat’ had. Komisch dat ie jaren later ‘Bulls On Parade’ stond te coveren met zijn League Of Extra Ordinary Gentleman...

Hoe het ook zij, Patrick Tilon en The Phantom Four hebben elkaar wel degelijk gevonden. Zijn monotone stemgeluid is niet veranderd, maar hij is wel veel minder vals gaan zingen. Hoewel, zingen, het valt ergens tussen schreeuwen, zingen en rappen in. De boosheid is minder, maar je hoort het bij vlagen terug, zoals op ‘Van Loo’.
Hij geeft de surf van The Four een nieuwe dimensie, die de band doet bewegen naar stevige rock. Een perfecte match op de beste nummers, waaronder het catchy ‘The Obscure’. Helaas ook een overbodige misser bij ‘Hardtrying Idealist’, een vervelend soort rockballad.

Het muntje valt echter vrijwel op ieder nummer de goede kant op. Spannende sfeervolle liedjes, waarbinnen Sir Antagonist alle ruimte krijgt. Voornamelijk omdat de voor surf toonaangevende leadgitaar zichzelf ondergeschikt maakt. Bovendien komt die nog genoeg aan zijn trekken op Morgana.

De band rond ex-Treble Spankers-muzikant Frank Gerritsen levert een dubbel album van grote klasse. Dat zou ook live een mooi feestje op moeten leveren.
Recensent:Jasper Wognum Artiest:The Phantom Four & The Arguido Label:Eigen Beheer
Cover Estelle - All of Me

Estelle - All of Me All Of Me is het derde album van de oorspronkelijk Londense zangeres...

Cover Semistereo - Semistereo

Semistereo - Semistereo Een jaar lang heeft Semistereo uit Nieuw Vennep erover gedaan om hun eerste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT