RECENSIE: Anathema - Weather Systems

Cover Anathema - Weather Systems
recensie cijfer 2012-04-14 Anathema is een band die de afgelopen twintig jaar een alsmaar groeiende fanbase heeft verworven. Vanaf hun met doommetal beklede kribbe tot anno nu hebben ze een interessante evolutie doorgemaakt. Menig fan en criticus wacht dan ook met een gezonde dosis nieuwsgierigheid een nieuwe release af van dit gezelschap uit Liverpool.

Ineens werd dan een kleine 2 maanden geleden deze nieuwste telg aangekondigd, met de titel Weather Systems. Wat nu weer te verwachten? Zouden ze de sound van weleer door laten klinken? Zouden ze een compleet nieuwe weg zijn ingeslagen? Zouden ze de lijn van voorganger We’re Here Because We’re Here door hebben getrokken?

Na de eerste luisterbeurt blijkt dat op geen van deze vragen een concreet antwoord te geven is; Anathema klinkt zoals altijd vooral als zichzelf, maar weet de luisteraar toch weer te verrassen.
Zo heeft opener ‘Untouchable Part 1’ een voor hun doen behoorlijk opzwepend ritme, blijkt op een enkel nummer na de traditionele songstructuur overboord te zijn gegooid en de akoestische gitaar blijkt een veel prominentere plaats te hebben gekregen. Daarnaast is er ook een grote rol voor zangeres Lee Douglas weggelegd en experimenteert de band ook met electronica.

Bij beluistering met koptelefoon loop je de kans om compleet weggezogen te worden uit het hier en nu en in contact te raken met een kleurenpalet aan emoties, waarvan je het bestaan niet eens wist.
Dit is muziek zoals muziek bedoeld is; die de luisteraar raakt, ontroerd en niet meer loslaat. Die je even wegneemt uit de dagelijkse sleur. Waar je het gevoel bij hebt dat het je leven heeft verrijkt door er alleen maar naar te luisteren. Zo slaat het einde van prijsnummer ‘Lightning Song’ in als een bom:
‘This world is wonderful, so beautiful, if only you can open up your mind and see’.

Een enkel klein puntje van kritiek is dat het nummer ‘The Storm Before the Calm’ geen logisch geheel vormt; het begint als spannend en dreigend experiment met electronica, maar de tweede helft (hoewel steengoed) sluit totaal niet aan bij het voorafgaande en lijkt er lukraak aan vast te zijn geplakt. Maar dit is maar een kleine smet op een voor de rest weergaloos album van een topband in topvorm.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Anathema Label:Bertus
Cover Faithless - Passing the Baton

Faithless - Passing the BatonMet Passing the Baton kunnen we nu dan toch écht afscheid nemen van...

Cover Sweet Billy Pilgrim - Crown and Treaty

Sweet Billy Pilgrim - Crown and Treaty Soms is het pop, soms weer rock, veel symfonisch en vooral ook folk: De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT