RECENSIE: Daniel Lohues - Gunder

Cover Daniel Lohues - Gunder
recensie cijfer 2012-03-18 De eerste keer dat ik iets van Daniël Lohues hoorde was in 1997. Met zijn toenmalige band Skik bracht hij het nummer ‘Op Fietse’ uit, een nummer in het Drents dialect. In die tijd waren er wat minder bands die nummers in het plaatselijk dialect zongen. Grote namen als Rowwen Hèze en Normaal waren al wel landelijk bekend, en ondanks de verschillen in de muziek is de overeenkomst tussen al deze bands duidelijk: Groot worden door klein te blijven.

In heftige emoties vallen mensen meestal terug op hun moedertaal. Dat is de taal waarin je hebt leren praten en hierin vindt men blijkbaar op dat soort momenten de juiste uitlaadklep. Voor Lohues is die moedertaal het Drents. Zijn nieuwste album Gunder, ofwel daarginds, is geheel in dat dialect geschreven. En wat kan hij in die taal mooie teksten schrijven. Hij neemt ons op breekbare wijze mee in de dingen die hem bezig houden. Geen snel leven, maar juist een leven van rust, liefde en natuur. Over mooie simpele akoestische melodieën laat hij zijn Drentse levenswijsheden horen. En net als de muziek blinken ook die teksten uit in eenvoud.

Minder is vaak meer en dat geldt zeker ook voor Gunder. ‘Goed Hööi Komp Zelden Van Slecht Grös’, simpeler kan het haast niet en toch klopt alles aan die tekst. Een eeuwenoude boerenwijsheid overgegeven van vader op zoon. Een tekst die zoals Lohues in zijn nummer aangeeft ook in de bredere context, in dit geval een relatie, nog steeds een waarheid als een koe is. Door de opzet van de nummers en het gebruik van veel strijkers zijn de nummers vaak heerlijk melancholisch van aard en de zin ”Hoop stärft ‘t lest” in ‘Komp Wel Goed’ is wellicht een van de beste stukjes tekst die ik ooit gehoord heb.

Naast de melancholische teksten staan er gelukkig ook genoeg vrolijke nummers op de cd. In ‘De Wereld In De Zunne’ bezingt hij hoe mooi de wereld is als je weet dat er een vrouw verliefd op je is en in ‘Alles Kan Ja’ stelt hij dat je je niet zo druk moet maken, omdat je toch niet weet hoe alles loopt. Samen met de kijkjes in zijn eigen gedachten zoals op de nummers ‘Miranda Holdersma’, over een terloopse ontmoeting en ‘Ze Benn Benauwder Veur Joe As Ie Veur Heur’, over de angst voor het onbekende, vormen deze nummers een mooi afgerond geheel.

Het aantal mensen wat het Drents dialect spreekt is waarschijnlijk niet zo heel groot. Gelukkig is het niet zo lastig om van alle nummers meteen de strekking te vatten en als dat niet lukt, staan de teksten allemaal uitgeschreven in het boekje. Laat je dus niet weerhouden om te luisteren naar Gunder, een fantastisch album van een van de beste tekstschrijvers van Nederland!
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Daniel Lohues Label:Pias
Cover Speech Debelle - Freedom of Speech

Speech Debelle - Freedom of SpeechIn 2009 krijgt Corynne Elliot, beter bekend als Speech Debelle , de...

Cover Band of Skulls - Sweet Sour

Band of Skulls - Sweet Sour Het is Band Of Skulls vaak verweten dat ze iets te veel beïnvloed zijn door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT