RECENSIE: Mano de Dios - Sleep Through the Morning Light

Cover Mano de Dios - Sleep Through the Morning Light
recensie cijfer 2012-02-26 Op het WK `86 in Mexico bezorgde de legendarische voetballer Maradona met zijn beroemde doelpunt “Mano de Dios”(hand van god) de Engelse tegenstander en de bevolking een trauma. We kunnen stellen dat dit incident eeuwigheidswaarde heeft, maar of we dit ook kunnen zeggen van Sleep Through The Morning Light, het debuutalbum van Mano De Dios, is de vraag.

Mano de Dios bestaat naast de Spaanse flamenco gitarist Jackson Scott uit de Spaanse drummer Roberto Ares, die zijn sporen verdiende in Brazilië, en de Cubaanse bassist Jimmy Martinez. Voeg bij dit zonnige karakter de Keltische klanken van gitarist/trombonist Sky Murphy en de eclectische mix van Mano de Dios is compleet. Hoewel, we vergeten eigenlijk producer en Killing Joke bassist Youth, die er na het zien van de band op stond het debuutalbum te produceren.

Net als wat Rick Rubin realiseerde bij Gogol Bordello, zo heeft Youth geprobeerd de energie van de optredens van Mano de Dios op het debuutalbum te vangen. De band was namelijk al wat jaartjes aan een live reputatie aan het bouwen, voordat er sprake was van een album.

Sleep Through The Morning Light bestaat eigenlijk uit drie delen. Zo is er de opening die met vier songs doet denken aan Gogol Bordello. Vooral de gypsy-skapunk opener ‘Blue Eyes’ weet te overtuigen door zijn Spaanse gitaar en zijn aanstekelijke refrein. Maar ook de opzwepende meezinger ‘Why We Do It?’ is met zijn trombone solo en zijn doorhakkende drum een fijne track. De overige twee songs zijn echter inwisselbaar.

Het tweede deel van het album bestaat uit een drietal songs die een Zuid-Amerikaanse sfeer ademen. De salsa van ‘Mandingo’, waarop voor het eerst Spaanse teksten langs komen, en ‘Shadows In My Mind’ werkt aanstekelijk. Het volledig Spaanse ‘Le Quiere Todo’ sluit met zijn gypsy-rock `n’roll het tweede deel af.

De nachtclubsfeer van het laatste deel heeft wat weg van de sound van Brian Setzer. De Zuid-Amerikaanse zon blijft wel aan de horizon staan, maar het wijkt af van de voorgaande delen. Het meezinggehalte blijft wel aanwezig. Hoewel de gruizige stem van Scott hier en daar wel wat irritant wordt. De mix van stijlen wordt bij songs als ‘Up Late’, het Tarantino-achtige ‘Need Some Light’ en hoogtepunt ‘Lay Your head Down’ aangevuld met wat bluesy en jazzy accenten. In die stijl sluit het album af met een alternatieve versie van ‘Why Do We Do It?’.

Hoe hard Youth ook zijn best heeft gedaan om de live-feel van Mano de Dios op het album te vangen, het komt er nooit echt uit. Met te weinig goede songs en te vaak het gevoel dat je het allemaal al eens eerder en bovendien beter gehoord hebt, zal dit album nooit de status bereiken van Maradona`s “Mano de Dios”.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Mano de Dios Label:Rough Trade Distribution
Cover Dr. Dog - Be the Void

Dr. Dog - Be the Void Dr. Dog ! Nee we hebben het hier niet over de fluisteraar die op National...

Cover Tellison - The Wages of Fear

Tellison - The Wages of Fear Tellison is een vierkoppige indieband uit Londen die in 2007 debuteerde met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT