RECENSIE: The Phenomenal Handclap Band - Form & Control

recensie cijfer 2012-03-07 Zo nu en dan krijg ik cd’s te recenseren die ik zelf niet uitgekozen zou hebben op basis van bandnaam of muziekstijl. Dat vind ik erg prettig, want het houdt me scherp en verbreedt mijn horizon. Zo kreeg ik ook de cd Form & Control van de Phenomenal Handclap Band in mijn schoot geworpen. Op basis van deze naam zou ik niet eens verder gekeken hebben dan de hoes. Hij klonk me teveel als neuzelende hippies op blote voeten. Om daarna vervolgens op basis van de hoes (hippies maar dan met hun schoenen aan) diezelfde cd nooit uit de verpakking te halen.

Gelukkig moest ik er dit keer wel aan geloven en hoe heerlijk is het als je zo af en toe ruw uit je vooroordelen getrokken wordt. De Phenomenal Handclap Band weet namelijk ontzettend leuke muziek te produceren. Gestart door de twee New Yorkse DJ’s Sean Marquand en Daniel Collas is er een mooi collectief bij elkaar gezocht. De heren hebben vrienden van allerlei pluimage en achtergrond bij elkaar geroepen en dit resulteerde in een zeer divers collectief van acht man. Deze verschillende achtergronden, onder andere soul, latin jazz en Braziliaanse popmuziek, zorgen ervoor dat de muziek die de Phenomenal Handclap Band maakt net zo enorm divers klinkt. De overkoepelende gedachte is een mengsel van soul met disco, maar er zit veel meer diepte in.

De cd start met het openingsnummer ‘Following’, een New Wave-achtig nummer. Maar er zijn ook typische disconummers zoals ‘Give’ en zelfs rocknummers als ‘Winter Falls’ terug te vinden op de cd. De band presteert het daarnaast ook nog eens om binnen de titelsong ‘Form & Control’ een steviger hiphop beginstuk over te laten lopen in een stuk met wat meer melancholische zang. En het mooie van dit alles is dat muziekkenners Marquand en Collas het voor elkaar hebben gekregen om al die vele verschillende achtergronden en typen muziek tot een coherent geheel te smeden. Een geheel waarvan ik ontzettend blij ben dat het onder mijn aandacht gebracht is.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:The Phenomenal Handclap Band Label:Bertus
Cover Rich Robinson - Through a Crooked Sun

Rich Robinson - Through a Crooked SunAls gitarist van The Black Crowes was Rich Robinson op zijn 25e al...

Cover The Sidekicks - The Sidekicks

The Sidekicks - The Sidekicks Het was even zoeken in het persbericht, even speuren in het boekje en even...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT