RECENSIE: First Aid Kit - The Lion's Roar

Cover First Aid Kit - The Lion's Roar
recensie cijfer 2012-01-31 Is 2012 het jaar van de doorbraak van First Aid Kit? Het lijkt er wel op. Met de huidige populariteit van folk als aandrijving, wisten de zusjes Klara en Johanna Söderberg onlangs in de schijnwerpers van invloedrijke bloggers te springen. Single ‘The Lion’s Roar’ bleek genoeg reden om de Zweedse dames in de gaten te houden. Het gelijknamige album is hun tweede en is net als debuut The Big Black And Blue een weinig complex, maar tevens onwijs mooie folkplaat.

De schoonheid van The Lion’s Roar wordt vrijwel volledig ingevuld door de zang van de zusters Söderberg. Beiden beschikken over een prachtige stem en vooral de combinatie ervan leidt tot onmiskenbare hoogtepunten. Het klinkt wellicht ietwat zoet, maar zelfs de minder vrolijke tracks werken hartverwarmend. First Aid Kit doet in dit opzicht sterk denken aan een vrouwelijke, tweekoppige Fleet Foxes. Zonder de interessantdoenerij van Helplessness Blues.

De melodieën zijn simpel doch aanstekelijk. Maar in het gebrek aan complexiteit ligt ook de grootste zwakte van The Lion’s Roar. Zo zijn de lyrics hier en daar vrij knullig. Neem bijvoorbeeld ‘Blue’, waarin de zusjes zingen over een vrouw die het leven niet zo ziet zitten. Want: “The only man you ever loved died in a car accident when he was only 22.” Je vervolgens hardop (in het refrein) afvragen waarom deze vrouw zo ‘blue’ is, is vreemd.

Let minder op de teksten en wat rest zijn simpelweg mooie songs. Luchtige folkliedjes met een lichte countrytint en een hoog meezinggehalte. Ook Bright Eyes’ Conor Oberst ziet brood in First Aid Kit en zingt een moppie mee op de gezellige afsluiter ‘King Of The World’. De zusjes Söderberg bewijzen weer eens dat een hoog IQ geen vereiste is om een prachtig album te creëren.
Recensent:Randy Timmers Artiest:First Aid Kit Label:Pias
Cover Maribel - Reveries

Maribel - Reveries Maribel , niet te verwarren met de Volendamse zangeres Maribelle, is een...

Cover Anneke van Giersbergen - Everything is Changing

Anneke van Giersbergen - Everything is Changing Bij uw recensent kan Anneke van Giersbergen weinig fout doen. De fraaie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT