RECENSIE: The Moon Invaders - The Fine Line

Cover The Moon Invaders - The Fine Line
recensie cijfer 2011-12-09 De muziek van The Moon Invaders klinkt zo Jamaicaans als het maar kan, maar toch komen de oprichters van de band gewoon uit het niet al te zonnige België, Brussel om precies te zijn. Hoewel, de broertjes Hardison brachten een groot deel van hun jeugd door in New Orleans. Matthew Hardison(zang), broer Thomas Hardison(zang, melodica) en Nicolas Léonard(drums) vormen sinds 2001 de pijlers van de inmiddels negenkoppige band, die met hun `60s ska en rocksteady van elk optreden een vrolijke boel weten te maken. De band trekt hiermee ook de aandacht van een grote naam binnen het genre: Doreen Shaffer, de stem van The Skatalites. In 2008 gaat de band dan ook samen met The Skatalites en Doreen Shaffer op tournee. ‘La Shaffer’ besluit de band zelfs te noemen in de titel van haar solo album Groovin’With The Moon Invaders.

Eind oktober kwam de band zelf weer met een nieuw, inmiddels vijfde album genaamd; The Fine Line. De songs op het album gaan, zoals meestal in dit genre, over alledaagse zaken als relaties, (financiële) problemen, maar met name over de liefde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er hier en daar een aardig soulsausje te horen is. Dat soulsausje klinkt heerlijk op ´Bet Your Bottom Dollar´en ‘Dusk Till Dawn(You Got It)’. Je krijgt het gevoel dat je naar een album uit de jaren `60 of ’70 zit te luisteren. Dat geldt eigenlijk voor het gehele album. De productie klinkt stoffig. Alsof je het bij je oude muziekminnende vader of oom uit de stapel vergeten platen op zolder hebt geplukt. Alleen de kraak van het vinyl ontbreekt nog.

The Moon Invaders beperken zich niet tot ska alleen. Met het verwante reggae genre kan de groep ook prima overweg. Dit blijkt wel uit een song als ‘Love Come Easy’, waarbij een relaxte trompetsolo vakmanschap verraadt. Ook opener ‘Baby, I Know’ heeft zo`n heerlijke trompetpartij in petto en met het latin intro laat de band horen dat ze van meer markten thuis zijn. Topper van het album is de ska van het heerlijke ´Pick Up The Pieces´ dat doordendert als een trein en zonder enige moeite voor een opgewekte stemming weet te zorgen. Ook de instrumentale opvolger ´Red Tail Hawk´ mag er zijn.

Het enige minpuntje van het album is dat er weinig uitschieters op The Fine Line staan. Hierdoor wordt het veertien tracks tellende album op den duur een wat voorspelbare brij. Daar zullen ze tijdens optredens waarschijnlijk minder last van hebben. Ondanks dit minpuntje zijn The Moon Invaders erin geslaagd om met hun tiende verjaardag een ‘ouderwets’ lekkere skaplaat te maken.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:The Moon Invaders Label:Cargo

Mdungu - Gambian Space ProgramMet haar swingende optredens toonde de Nederlandse band Mdungu /b> reeds aan...

Kaat van Vlaanderen – Snowdog

Kaat van Vlaanderen - Snowdog Er is een soort ongeschreven regel dat clichés niet door journalisten en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT