RECENSIE: Peaking Lights - 936

Cover Peaking Lights - 936
recensie cijfer 2011-12-12 Aaron Coyes en Indra Dunis zijn een stel en vormen het duo Peaking Lights. Geheel toevallig vormen hun initialen het woord ACID. Een concrete verwijzing naar de bron van hun inspiratie. Ze maken dan ook muziek die past bij een LSD trip. 936 is hun eerste echte album dat in Amerika werd uitgebracht door Not Not Fun. Er aan vooraf ging een CD-R met de titel Clearvoiant in 2008.

Het zal je niet verbazen dat de muziek van Peaking Lights op zijn zachtst gezegd ‘vaag’ te noemen is. Voor de nuchtere luisteraar is het even zoeken naar de juiste insteek om de songs te verteren. Het klinkt allemaal erg lo-fi. Aaron maakt zijn eigen synths zonder noemenswaardig budget en gebruikt verder alles dat voor handen is om klanken te produceren. Grappig detail is dat Peaking Lights is begonnen als project om een tank benzine te kunnen betalen.

Het klankentapijt op 936 wordt voortgesleept door een zompig basgeluid. De patronen en ritmes doen nog het meest denken aan dub-reggae. Daarop liggen lagen psychedelische klanken, en zang door Indra, die van origine drummer was in post-punkband Numbers. Helaas is Indra geen erg sterke zangeres. Desondanks is het niet onprettig om naar de composities te luisteren. Genregenoten Bauhaus, King Tubby en Sun Araw begeven zich in een meer duistere trip wereld, terwijl Peaking Lights juist opvallend licht en opgewekt klinkt.

Als het je lukt om door de in opiaten gedrenkte neo-hippie klanken heen te bijten, openbaart zich een album dat beter wordt met elke luisterbeurt. ‘All The Sun That Shines’ bijvoorbeeld, zou zonder de lo-fi elementen zo op een album van Nightmares On Wax kunnen staan. De repeterende patronen nestelen zich met gemak in je grijze cellen. Een gevoel van langzaam opbouwende vrolijkheid is moeilijk te onderdrukken. Ook ‘Tiger Eyes (Laid Back)’ pakt erg goed uit.

Je hoeft weinig concentratie op te brengen om de aangename roes van 936 te ondergaan. Wanneer de acht nummers aan je voorbij getrokken zijn wil je snel weer die warme deken over je heen trekken. Is het ook goede muziek? Misschien als je fan bent van psychedelische chill muziek. Het is vooral een soundtrack voor je volgende trip.
Recensent:Jasper Wognum Artiest:Peaking Lights Label:Domino Records
Cover Jim Ward - Quiet in the Valley, On the Shores The End Begins

Jim Ward - Quiet in the Valley, On the Shores The End BeginsLaten we van wal steken met wat muziekgeschiedenis: in 1993 ontstond in El...

Cover Spinvis - Tot ziens, Justine Keller

Spinvis - Tot ziens, Justine Keller Erik de Jong speelde jarenlang zonder al te veel succes in verschillende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT