RECENSIE: Still Corners - Creature Of An Hour

Cover Still Corners - Creature Of An Hour
recensie cijfer 2011-11-17 Still Corners is één van de nieuwe, Britse groepen uit de stal van Subpop. Kopstukken van de band zijn vocaliste Tessa Murray en songwriter (slash meesterbrein) Greg Hughes. Geïnspireerd door films schrijft laatstgenoemde cinematische, minimalistische songs, die dankzij Murray’s zijdezachte zang intiem en zelfs licht erotisch klinken. De kracht van de combinatie maakt Creatures Of An Hour, Still Corners’ debuutplaat, tot een indrukwekkend en wonderschoon album.

De luisteraar wordt direct binnengehaald met prijsnummer ‘Cuckoo’, vol zacht gekreunde vocalen en oorvullend ambient. Het is de perfecte openingstrack, omdat het de toon zet die gedurende het hele album met toenemende kracht wordt aangehouden. Licht zweverige elementen groeien geleidelijk uit tot licht bombastisch, gitaren schaatsen steeds verder over een flinterdun laagje synths en de zang wordt steeds meer gelaagd. Creatures Of An Hour is - dankzij de vocals van Tessa Murray - het muzikale evenbeeld van een onverwachte tongzoen; hij begint ietwat twijfelachtig, maar wordt met de minuut heviger en gepassioneerder.

Minpunt is - zoals bij vrijwel iedere seksuele daad - de lengte. Na slechts een half uurtje speeltijd komt Creatures Of An Hour nogal abrupt tot een einde. Een beet aan het einde van de kus, laten we maar zeggen. Misschien was het nodig om ons uit hypnose te halen, maar het is desalniettemin een teleurstelling. Creatures Of An Hour smaakt naar meer en geeft ons - heel slim - net niet genoeg.

Maar krijgen we hier ooit genoeg van? Waarschijnlijk niet. Vergeet gitaarsolo’s en regenbogen tijdens een Foo Fighters-concert; er gaat in de muziekwereld niets boven geweldig gecomponeerde liedjes die ons als luisteraar meenemen naar een ander universum. Still Corners heeft dit soort liedjes. Het maakt Creatures Of An Hour tot een prachtige plaat die door zijn onopvallende karakter de jaarlijstjes onterecht gaat mislopen.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Still Corners Label:Subpop
Cover Spinvis - Tot ziens, Justine Keller

Spinvis - Tot ziens, Justine KellerErik de Jong speelde jarenlang zonder al te veel succes in verschillende...

Cover Snow Patrol - Fallen Empires

Snow Patrol - Fallen Empires De meningen over Snow Patrol lopen nogal uiteen, maar niemand kan beweren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT