RECENSIE: The Dukes - Victory

The Dukes – Victory
recensie cijfer 2011-11-14 shirt van The Dukes staat een lekkere dikke vette Cock. Een haan, welteverstaan. Inderdaad, een beetje schuine en soms wat morbide humor heeft het stevig rockende viertal wel in huis. Dat blijkt ook op hun debuutplaat genaamd Victory.

Het blijft even onduidelijk uit naam van welke natie de heren de victorie opeisen. Op de site vermelden de mannen dat ze ,,niet bij enige natie horen’’. Dat is dus duidelijk, maar zeker is dat de heren ergens uit West-Europa komen. En dat West-Europa mag zich voorbereiden op een goede partij stevige rock. Dat lieten de heren laatst al zien in de Melkweg, waar ze openden voor The Subways als lekkermakertje voor deze nieuwe plaat.

Zoals gezegd, de band schotelt de luisteraar een flinke pot rock-’n-roll voor. Opvallend gegeven daarbij is dat er niet een uitblinkend instrument is. De drums hakken gewoon lekker door, de zang van frontman Shanka is lekker rauw, maar neemt niet het voortouw, de bas en tweede gitaar vormen op de juiste manier de bodem en weten daarbij niet onder te sneeuwen. De vier heren doen allen hun duit in het zakje en weten juist daardoor een gebalanceerde bak herrie via de speakers de zaal in te slingeren.
Wellicht niet het beste, maar wel het leukste en zeker het meest catchy nummer is ‘Sugar Cut’. Het nummer verwijst naar de urban myth dat iemand snijden met een suikerklontje ervoor zorgt dat de wond ‘nooit’ dicht zal gaan. Op internet is het niet te verifiëren, maar de metafoor naar liefde is leuk gevonden. Maar buiten de grappige en morbide tekst, is het nummer vooral lekker uptempo, vrolijk doch hard en zeer catchy.

Het leeuwendeel van het album laat zich zo typeren, al zijn er uitschieters naar meer duistere of aan stoner grenzende songs en ook gaat de volumeknop soms nog wat meer open. In ‘Heigh Of Icarus’ gaat de knop juist dicht en dat werkt niet.

Je zou daarmee kunnen zeggen dat The Dukes een one trick pony is, maar daar lijkt ondergetekende niet zoveel mis mee. Binnen het genre rock weten de heren een prima prestatie neer te zetten en genoeg te variëren. Victory is absoluut niet legendarisch, maar bevat leuke songs en telt als een prima debuut.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:The Dukes Label:MVS Records
Metsatöll – Ulg

Metsatöll - UlgFolkmetal bands zijn er in alle soorten en maten en het genre is inmiddels...

El Rego - El Rego

El Rego - El Rego Afrobeat dj Frank Gossner toerde vanaf 2005 drie jaar lang door Afrika, op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT