RECENSIE: Spank Rock - Everything Is Boring & Everyone is a F--- Liar

Spank Rock – Everything is Boring & Everyone Is a F---ing Liar
recensie cijfer 2011-10-29 Spank Rock is wellicht geen naam die een belletje zal doen rinkelen. Immers, het debuutalbum YoYoYoYoYo heeft in Nederland bepaald geen hoge ogen gegooid. Toch kennen de meeste mensen wel zijn geluid. Zo zat er een liedje van hem in de populaire game Need For Speed Carbon en mocht Spank Rock ook een stukje mee-rappen op single ‘The Bike Song’. Jup, van Mark Ronson.

Spank Rock zelf verdient allereerst even uitleg. Het is namelijk een alternatieve hiphop-groep, bestaande uit MC Spank Rock en producer XXXChange. Voor het tweede album Everything Is Boring & Everyone Is A F---ing Liar is de MC van het duo echter losgeweekt van zijn producer, om een slippertje te maken met electro-grootheid Boys Noize.

Die samenwerking is uitermate goed geslaagd, zo blijkt. Het album is bepaald niet toegankelijk, maar staat wel bol van de verschillende stijlen, experimenten en veelzijdige rap. De muziek allereerst is typerend voor Boys Noize. Hakkelende electrobeats en in your face melodielijnen. Bovendien heeft hij de ruimte genomen om af en toe de zaag te hanteren, zoals in het met dubstep doorspekte ‘Birfday’.

Spank Rock zelf mag hopen dat er geen censuurbliepje wordt losgelaten op sommige nummers. Want dan wordt het een bliepjesfestijn. De rapper schuwt, zonder daar extreem de nadruk op te leggen, vooral het onderwerp seks niet. Mooie uitschieter van een lyrics die je ,,Wait, what?’’ doet zeggen is ,,Shake it ‘till my dick turns racist’’ uit Race Riot.

Toch is Mc Spank Rock absoluut geen one trick pony. Waar hij op bijvoorbeeld Race Riot lekker agressief klinkt, komt hij op een aanzienlijk deel van het album meer electro-georienteerd uit de hoek. Minder fel, meer op de melodie. Neem nu ‘#1 Hit’, een bubbling/electro nummer waar Spank Rock aan Will.I.Am doet denken, maar dan wel met echt talent. De gezongen intermezzo’s in dit nummer zijn overigens hilarisch en toch ook fijn. Kunstig.

De gastoptredens op het album, van bijvoorbeeld Big Freida, Tyette en Santogold, zijn leuk maar geen noodzaak. Het duo Boys Noize en Mc Spank Rock is sterk genoeg om het album alleen te kunnen dragen. Met eenzelfde gevoel voor humor, experimentele alternatieve rap en electro komen ze een heel eind. Dat blijkt wel op deze schijf.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Spank Rock Label:News
Loney Dear – Hall Music

Loney Dear - Hall MusicWie Loney Dear wel eens live gezien heeft, weet dat de man het in zich...

Fool’s Gold - Leave No Trace

Fool's Gold - Leave no Trace Als je in de muziek een origineel en eigen geluid wilt bereiken moet je op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT